06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Schrijven is hard werken

We werken allemaal voor gerenommeerde merken die ons vorstelijk betalen voor onze briljante bijdrage. Ja, doei! We pakken wat we pakken kunnen, worstelen met onmogelijke opdrachten van veel te veeleisende klanten voor een mager tarief. Wees gerust, we zitten in hetzelfde schuitje. Als een klus in de verste verte in de buurt komt van onze expertise claimen we expert te zijn.

Of ik verstand heb van inbouwkeukens? Eens even denken, ik heb best vaak IKEA-meubels in elkaar geschroefd en ook wel eens een kraanrubbertje vervangen. Ja hoor, ik ben de Keukenkampioen. Kastjes op- en afhangen. Keukenapparatuur plaatsen. Leidingen aansluiten. Hoe moeilijk kan het zijn?

Kortom, ik heb aan een half woord genoeg om elke klus te klaren. Laatst kreeg ik een aanvraag om content te schrijven voor een juridische website. Ik heb zelf een rechtsbijstandsverzekering, mijn buurman is advocaat en ik ben ook wel eens opgepakt door de politie. Ja, kan ik ook! En verhip, ik kreeg de klus.
Ik was trots als een pauw. Lekkere bulk werk, redelijke deadlines, acceptabel uurtarief. Mijn zorgen voor deze maand waren voorbij. Tot ik de input kreeg.

Een dik pak dossiers van juridische specialisten. Talloze links naar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Arbeid en het UWV. Ik scande een paar documenten en opende een aantal links. Ik bezocht soortgelijke websites en de moed zonk me in de schoenen. Waar was ik aan begonnen?

Ik werk graag veel en hard, tot diep in de nacht, in het weekend en tijdens de vakantieperiode. Ik ben flexibel als Mister Fantastic en beschikbaar als The Happy Hooker. Maar soms neem ik teveel hooi op mijn vork. Hoe meer de deadline naderde hoe meer ik als een berg tegen de klus opzag. Op een gegeven moment moet je dan maar gewoon beginnen.

Het is een beetje als het monteren van een IKEA-keuken, als je niet bij stap één begint gaat het geheid mis. Maar nee hoor, wij mannen doorzien het ontwerp onmiddellijk. Wij beginnen gewoon ergens en dankzij ons aangeboren technische inzicht staat de keuken er binnen no-time. Fout! Na een paar dagen ploeteren met mijn ‘aangeboren juridische inzicht’ heb ik de boel aan de kant gegooid.

Twee dagen voor het verstrijken van de deadline schonk ik mezelf een glas wijn in en begon ik toch maar bij stap één. Alle stukken lezen. Aantekeningen maken. Relevante passages markeren. Het wereldwijde web afstruinen naar soortgelijke aanbieders. Dan pas gaan schrijven. Slijpen. Teruglezen. Weggooien en opnieuw beginnen. Gelukkig kan ik moeilijke materie goed terugbrengen naar mensentaal, maar dan moet je de moeilijk materie wel eerst begrijpen. Min of meer.

Enfin, de klant was gecharmeerd van mijn schrijfstijl alleen klopte het juridisch nog niet helemaal. Ja, duh! Hoe dan ook, ik kan de huur deze maand betalen en iets lekkers op tafel zetten. En ik kan keukens inbouwen en een juridische tekst begrijpelijk schrijven. Zolang er maar gebruiksaanwijzingen bij zitten.

Column René van der Meulen

Van onze columnist René van der Meulen

Iedere maand delen onze columnisten hun ervaringen, tips en passie om je te inspireren en helpen meer te creëren en meer met je ideeën te doen.

René is copywriter, conceptdenker, content creator, redacteur en tikgeit. 

Ze hebben René al van alles genoemd. En het klopt allemaal volgens hem. Waar het op neer komt: René bedenkt en schrijft iets waar merken campagne mee voeren. Of een website mee updaten. Of een product mee promoten. Of een dienst mee aanbieden. Of een video mee filmen. Of een magazine mee maken. Enfin, je begrijpt het.

Als er wat geschreven moet worden dan doet hij dat meestal. Denk aan strategie, pay-off, webtekst, advertentie, social mediapost, nieuwsbrief of blog. Dus wat ben René dan? “Ach, geef het beestje een naampje. Als het maar z’n werk doet”.

Ook leuk.

icoon Artikel Lees dit artikel
9 tips om te leren plannen Als ondernemer overstroom ik soms van de ideeën en de bijbehorende taken. Zoveel dat...
icoon Podcast Luister deze podcast
Laat jezelf zien met video Jezelf laten zien met video. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zelf ben ik ooit begonnen...
icoon Artikel Lees dit artikel
“Vake be’j te bange” Lang uitgesteld, angst? Ontzettend lang liep ik rond met het idee om te gaan bloggen. Misschien...