06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Tijd voor een goed gesprek 😉!

15 januari 2021

In deze Selfdisco wil ik het met je hebben over het voeren van goede gesprekken. Ik wil je voorstellen aan drie powervrouwen die mij ontzettend hebben geholpen om betere gesprekken te voeren. Check en volg hen zeker!

Verder in deze Selfdisco, een mooie vraag en uitdaging om je verder te helpen met het voeren van goede gesprekken.

Faciliteren van goede gesprekken

Mijn werk bestaat uit het faciliteren van gesprekken. Vaak zijn dat goede gesprekken en soms ook lastige gesprekken. Wat ik dan weer per definitie een goed gesprek vind. Want wie voert er nou nog dat lastige gesprek? Dat gesprek wordt vaak uit de weg gegaan. Wanneer mensen wél een lastig gesprek aangaan en doorgaan zeggen ze vrijwel altijd achteraf dat het goed was dat ze dat gesprek hebben gevoerd.

Smalltalk heeft een functie

Zelfs als het faciliteren van gesprekken je werk is kun je zelf nog moeite hebben met het voeren van een goed gesprek. Zo maak ik het mezelf vaak zo lastig door mijn definitie van een goed gesprek. Ik wil altijd de diepte in, dat het echt ergens over gaat. Wanneer dat niet lukt, ervaar ik een gesprek vaak als saai. En dat is zonde, zo leerde ik ooit in een interview met smalltalk-expert Iris Posthouwer dat ik deed voor de Lifestyle Design Podcast.

Die smalltalk heeft namelijk een functie. Die zorgt ervoor dat je mensen op hun gemak stelt, dat je gedeelde grond creëert. Die smalltalk opent dus juist je mogelijkheden voor een verdiepend gesprek. Een gesprek dat werkelijk verdiept zorgt voor meer begrip. Je beweegt dan meer naar elkaar toe. In mijn werk is dat toch de meest gezochte uitdaging. Teams die beter willen samenwerken door elkaar beter te begrijpen.

Stel goede vragen

Begrip in een goed gesprek ontstaat door het stellen van vragen. Koningin van het verbeteren van je vragen is natuurlijk Elke Wiss. Zij schreef het boek ‘Socrates op Sneakers’. In een van haar programma’s waarin ook filosoof Oscar Brenifier te gast was leerde ik dat ik in gesprekken minder moet denken en meer naar mijn gevoel mag luisteren.

Vraag jij naar wat je écht wilt weten?

Minder denken en meer luisteren naar je gevoel. Hoe dan? Dat leerde ik pas echt in de interviewtraining die ik volgde bij Tyche van Bommel. Haar motto is ‘Hoor wat er onder de woorden wordt gezegd.’ En wat ik enorm waardevol vond was haar les aan mij dat ik meer moest vragen wat ik écht wil weten. Door dat te doen zijn mijn interviews voor mijn podcasts en mijn eigen gesprekken in het algemeen enorm verbetert!

Nu is het aan jou!

Juist nu. Nu we langer in een lockdown zitten kan je veel voor iemand betekenen door een gesprek aan te knopen. Een goed gesprek of een beetje smalltalk. Veel plezier met de vraag en challenge deze week.

Vraag van de week

Met wie in jouw omgeving zou jij nou eens een goed gesprek willen voeren?

Challenge van de week

Deze challenge kun je doen met de persoon die je als antwoord op de vraag van de week noemde of in elk ander gesprek dat je voert: Wacht na elk antwoord dat je van de ander krijgt minimaal 10 seconden met jouw antwoord/reactie. Blijf stil en laat de volgende vraag vanzelf naar boven komen. Dikke kans dat de ander overigens zelf allang weer verder is gegaan met praten 😉.

Laat je me weten hoe het je verging en wat het je op leverde? Als je al lid bent van de Creators Community kun je je ervaring delen in de besloten Slack groep. Anders mag je me altijd een berichtje sturen. Ik ben benieuwd!

Maak er een mooie dag van en maak je ideëen waar!

Ruben Klerkx

Wekelijkse tips, tools en inspiratie om jezelf (en anderen) beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien en effectiever te communiceren

Het zit allemaal al in je. Die geweldige ideeën, jouw vermogen om te creëren, jouw eigenheid. Soms wat dieper verstopt dan je lief is. Selfdiscovery of zelfonderzoek maken wij leuk en behapbaar door kleine stapjes, tips en verhalen. De kern: leer interacties te onderzoeken. Interacties met anderen en de interactie met jezelf.

Laat je inspireren in de wekelijkse Selfdisco mails. Resultaat? Je zult meer creëren en meer creatief zelfvertrouwen kweken. Door het spelen en oefenen met de tools en tips leer je om jezelf en de mensen om je heen te activeren.

Meer dan 1000 getalenteerde professionals ‘dansen’ op de selfdisco

Duizenden Creators tunen wekelijks in voor updates van the Creators Podcast, videocontent en events (online en offline).

Schrijf je nu in en ontvang 5 super tools om direct meer uit jezelf te halen 💪🏽 en ontvang kortingen op events en workshops van the Creators Company

Ook leuk.

icoon Artikel Lees dit artikel
9 tips om te leren plannen Als ondernemer overstroom ik soms van de ideeën en de bijbehorende taken. Zoveel dat...
icoon Podcast Luister deze podcast
Laat jezelf zien met video Jezelf laten zien met video. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zelf ben ik ooit begonnen...
icoon Artikel Lees dit artikel
“Vake be’j te bange” Lang uitgesteld, angst? Ontzettend lang liep ik rond met het idee om te gaan bloggen. Misschien...