06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Wat geeft jou energie?

29 januari 2021

De afgelopen weken werd ik heen en weer geslingerd door emoties. Misschien ook niet gek na het onderwerp in de Selfdisco van vorige week. Maar hoe kwamen die schommelingen in emotie en energie nog meer?

Mijn missie

Ik raak steeds meer bevlogen van mijn missie om zoveel mogelijk mensen te activeren hun dromen, doelen en ideeën waar te maken. Daar aan werken geeft immens veel energie. Dat voelt haast als een trip, zo’n high gevoel waarin je tot je diepste kern weet dat alles wat je doet helemaal klopt.

Maar dan zijn er die dagen dat het allemaal net even iets anders loopt dan gedacht. Ik maakte een plan, ging aan de slag en kreeg de deksel op m’n neus. Ik nam me voor twee filmpjes te maken, te werken aan onze leergang Online Faciliteren, inspirerende social media posts te bedenken voor de komende maand en te werken aan de promotie van mijn bedrijf.

Realitycheck

Goed plan. Dat me zeker verder zou helpen in mijn missie. De praktijk was helaas weerbarstiger…

  • De mailbox zat vol vragen die écht eerst beantwoord moesten worden.
  • Mijn medewerkers konden niet verder omdat ze zaten te wachten op reactie van mij.
  • Onze twee zoons moesten nóg langer thuis blijven en Reza moest dus nog langer begeleiding krijgen bij zijn thuisscholing (mijn respect voor leraren was al groot maar is nu uitgegroeid tot immense proporties).

Uiteindelijk maakte ik welgeteld 0 video’s, schoof ik het werk aan de online leergang weer een week vooruit, knalde ik 1 halfbakken post online en plande ik niks in en was ik weer eens totaal niet bezig met onze promotie.

Je begrijpt wel hoe frustrerend dit voelde. Naarmate de week vorderde ging mijn energie omlaag wat er vervolgens weer voor zorgde dat ik minder motivatie had om mijn belangrijke taken op te pakken. Omdat ik niet af kreeg wat ik wilde, voelde ik me een pannenkoek (het woord dat ik voor mezelf gebruik om mezelf minder pijn te doen want eigenlijk bedoel ik hier mislukkeling)

Kortom, een neerwaartse energie spiraal.

Herkenbaar?

Wat kun je nou doen om uit zo’n negatieve spiraal te komen?

1. Realiseer je allereerst dat deze spiraal is ontstaan door jouw keuzes. En dat deze keuzes invloed hebben op jouw energie. Zo koos ik zelf om mijn mailbox, reacties naar mijn medewerkers en mijn kinderen boven de video’s, leergang, social media posts en promotie acties te stellen.

2. Wees duidelijk en eerlijk over deze keuzes. Deze situatie is je niet overkomen. Jij koos ervoor om er op deze manier mee om te gaan.

3. Vanaf het moment dat je hier (pijnlijk) eerlijk over bent kun je kijken wat je van deze keuzes vindt. Je zult merken dat dit al een stuk meer relativeert.

Zo vind ik het een goede keuze dat ik het werkgeluk en de effectiviteit van mijn medewerkers voorop stel. En dat ik mijn kinderen en hun ontwikkeling belangrijk genoeg maak om er andere dingen voor te laten geeft me ook een goed gevoel.

Je zult merken dat je door deze stappen uit te voeren al gelijk een beter gevoel krijgt en je energie weer omhoog gaat.

4. De zaken die nog over blijven, in mijn geval die volle mailbox en een gedeelte van de vragen van mijn medewerkers, zijn zaken waar je aan moet werken. Die moet je aanpakken.

Zaken waar je minder energie van krijgt of nog erger; die je energie kosten, moet je zo snel mogelijk minimaliseren. Je kunt ze automatiseren, uitbesteden of chunken/badgen. Benieuwd wat ik daarmee bedoel? Stuur me een mailtje terug en ik leg het je uit.

Het draait uiteindelijk om energie

Zaken die energie geven maken dat je de dag beter doorkomt of dat je zelfs volledig geïnspireerd bezig blijft.

Zaken die energie kosten zorgen dat dagen langer lijken of dat je aan het einde van de dag met een onvoldaan gevoel eindigt. Zelfs als je heel hard hebt gewerkt.
Maar wat kun jij met dit verhaal? Tijd voor de….

Selfdisco van de week

Dansen op de interacties met jezelf en anderen…

Elke week heb ik een uitdaging voor je die je hebt jezelf beter te leren kennen en jezelf meer te laten zien, bestaande uit een vraag en een actie. Het is nu aan jou 😉!

Van welke (dagelijkse) activiteiten en werkzaamheden krijg jij nou heel veel energie? En welke activiteiten kosten je juist veel energie?

Breng eens in kaart wat al je wekelijkse activiteiten zijn. Je kunt dat heel goed doen aan de hand van de werkvorm Ecocycle Planning. We leggen je op onze site precies uit hoe dit proces werkt en wat je er dan verder mee kunt doen. Deel je in de Creators Community een foto van jouw Ecocycle? Als je niet in de community zit mag je hem ook via de mail sturen.

Ik ben overtuigd dat je hele mooie inzichten uit deze oefening en vraag kan halen. Zo kunnen we allemaal zorgen voor meer energie in ons werk. En laten we eerlijk zijn, dat maakt het leven toch een stukje makkelijker.

Maak er een mooie dag van en maak je ideëen waar!

Ruben Klerkx

PS Uiteindelijk komt het altijd weer goed. Is het altijd goed. Zo zijn we deze week gestart met de leergang Online Faciliteren en leidde dit onderwerp tot een toffe workshop ‘Meer energie in je werk’ op 2 februari. Je kunt nog meedoen als jij ook aan de energie binnen jouw werkomgeving wilt werken 👍🏽.

Wekelijkse tips, tools en inspiratie om jezelf (en anderen) beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien en effectiever te communiceren

Het zit allemaal al in je. Die geweldige ideeën, jouw vermogen om te creëren, jouw eigenheid. Soms wat dieper verstopt dan je lief is. Selfdiscovery of zelfonderzoek maken wij leuk en behapbaar door kleine stapjes, tips en verhalen. De kern: leer interacties te onderzoeken. Interacties met anderen en de interactie met jezelf.

Laat je inspireren in de wekelijkse Selfdisco mails. Resultaat? Je zult meer creëren en meer creatief zelfvertrouwen kweken. Door het spelen en oefenen met de tools en tips leer je om jezelf en de mensen om je heen te activeren.

Meer dan 1000 getalenteerde professionals ‘dansen’ op de selfdisco

Duizenden Creators tunen wekelijks in voor updates van the Creators Podcast, videocontent en events (online en offline).

Schrijf je nu in en ontvang 5 super tools om direct meer uit jezelf te halen 💪🏽 en ontvang kortingen op events en workshops van the Creators Company

Ook leuk.

icoon Artikel Lees dit artikel
9 tips om te leren plannen Als ondernemer overstroom ik soms van de ideeën en de bijbehorende taken. Zoveel dat...
icoon Podcast Luister deze podcast
Laat jezelf zien met video Jezelf laten zien met video. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zelf ben ik ooit begonnen...
icoon Artikel Lees dit artikel
“Vake be’j te bange” Lang uitgesteld, angst? Ontzettend lang liep ik rond met het idee om te gaan bloggen. Misschien...