06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Ben jij een uitsteller?

26 februari 2021

Je herkent het vast wel dat je al een tijdje aanhikt tegen die ene taak of klus die al zo lang op je lijstje staat of in je hoofd zit. Telkens als je er aan zou moeten beginnen komt er plots iets belangrijkers tussen. En heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe het komt dat je zoveel andere taken wel afkrijgt?

Uitstellen is menselijk

Je bent niet de enige die uitstelt. We doen het allemaal. Maar de een doet het meer dan de ander en we stellen ook op andere manieren uit. Ik schreef eerder een e-boek over verschillende typen uitstelgedrag. Deze ben ik nu aan het updaten en wanneer die klaar is stuur ik hem mee in een latere Selfdisco.

2 oorzaken voor uitstel

Als we dingen uitstellen kunnen er twee belangrijke oorzaken zijn. Deze oorzaken zijn totaal verschillend, ze zijn zelfs tegenovergesteld. Maar het is super belangrijk om te weten in welke van de twee categorieën jouw uitstelgedrag valt omdat het je vervolgstappen en keuzes bepaalt. Door te weten in welke van de twee categorieën jouw taak valt kun je je leven een stuk makkelijker maken.

Dit zijn de 2 mogelijke hoofdoorzaken van uitstelgedrag:

  1. De taak waar je aan moet beginnen is waardeloos. Het levert je niks op. Ergens diep van binnen weet je al dat deze taak niet bijdraagt aan jouw grotere, belangrijke doelen. Eraan werken levert je geen of onvoldoende energie op.
  2. De taak waar je aan moet beginnen is waardevol. Vaak zijn de dingen die we uitstellen juist precies die zaken die ons het meeste brengen. Dan stel je uit omdat je onbewust bang bent dat je zult slagen, want wat moet je dan? OF dat je het écht hebt geprobeerd en dat je juist hebt gefaald. Door het niet te doen kun je dan ook niet falen. Dit type taak kan juist een belangrijke toevoeging leveren voor jouw grotere, belangrijke doelen.

Wat kun je hiermee?

Zoals je ziet kun je de taken die je uitstelt beoordelen aan de hand van de simpele vraag: Is dit waardevol of waardeloos? Je mag hier best wel hard in zijn. Misschien is een waardeloze taak voor JOU waardeloos maar voor iemand anders heel waardevol. Dat kan heel goed. Bedenk je altijd wie er verantwoordelijk is of zou moeten zijn voor taken en de bovenliggende doelen.

Zo kun je voor jou waardeloze taken beter schrappen of uitbesteden aan een ander. Als je echt stimulerend te werk wilt gaan zoek je iemand die perfect bij deze taak past. Iemand die een hoger doel heeft dat past bij de taak. Dan draag je bij aan de persoonlijke groei van die persoon.

Jij kunt je beter richten op jouw eigen persoonlijke groei en dus voornamelijk taken doen die, hoe spannend ook, bijdragen aan jouw hogere doelen. Voel je weerstand en vertoon je uitstelgedrag op zo’n waardevolle taak, weet dan dat je door moet zetten en hoe dan ook moet starten aan die taak.

Een hoger doel?

Misschien realiseer jij je bij het lezen van deze methode dat je helemaal geen hoger doel hebt of dat dit doel nog te vaag voor jou is…
Dan is er echt werk aan de winkel. Nu!

Je hebt dat hogere doel wel, geloof me maar. Je hebt er alleen nog geen woorden voor weten te vinden. Door tijd te besteden aan de formulering van jouw hogere doel werk je aan een zinvol en waardevol bestaan. Dat klinkt misschien groot en dat is het ook, maar tegelijkertijd is het een kleine essentiële stap die je zoveel meer rust en duidelijkheid zal brengen.

Jij kunt je leven veranderen en zelfs dat van anderen. Zet die stip op de horizon zodat je minimaal weet in welke richting je wilt bewegen. Bouw aan je toekomst en maak je keuzes makkelijker. Dan weet je dat je straks nooit meer uitstelgedrag hoeft te vertonen.

Je kunt gelijk beginnen om jouw uitstelgedrag te onderzoeken en je hogere doel te formuleren door de Selfdisco van deze week te doen.

Selfdisco van de week 🎉

Dansen op de interacties met jezelf en anderen…

Elke week heb ik een uitdaging voor je die je helpt jezelf beter te leren kennen en jezelf meer te laten zien, bestaande uit een vraag en een actie. Het is nu aan jou 😉! Beantwoord de volgende vraag voor jezelf en voer de bijbehorende actie uit:

Wat voor taken stel jij zoal uit? En welke van die taken zijn waardeloos voor jou? En welke taken waardevol?

Onderzoek en formuleer je hogere doel (datgene wat het allerbelangrijkst is voor jou, waar je het allemaal voor doet). We hebben een toffe oefening voor je, genaamd Nine Why’s. In deze oefening maak je een lijst van al je acties/werkzaamheden en graaf je op een speelse manier dieper naar waarom deze acties belangrijk voor je zijn. Op onze site leggen we de oefening stap voor stap uit. Je kunt 9 Why’s zelf doen, maar nog beter werkt het om de oefening samen met iemand anders te doen. Vraag een van de andere members uit de Creators Community als partner of zoek iemand in je eigen omgeving. Laat je ook weten wat er uit kwam?

Met deze vraag en oefening ben ik ervan overtuigd dat jij jouw woorden zult vinden. En wie weet verandert hij nog iets door de ervaringen die je opdoet.

Succes met deze oefening en GO! Vind jouw woorden en stop met uitstellen!

Ruben Klerkx

PS Wist je dat de 9 Why’s ook onderdeel was van de co-creatie workshop van afgelopen maand? Dit is een vast onderdeel in de Creators Community met elke maand een ander thema en andere Liberating Structures die we toepassen.

Wekelijkse tips, tools en inspiratie om jezelf (en anderen) beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien en effectiever te communiceren

Het zit allemaal al in je. Die geweldige ideeën, jouw vermogen om te creëren, jouw eigenheid. Soms wat dieper verstopt dan je lief is. Selfdiscovery of zelfonderzoek maken wij leuk en behapbaar door kleine stapjes, tips en verhalen. De kern: leer interacties te onderzoeken. Interacties met anderen en de interactie met jezelf.

Laat je inspireren in de wekelijkse Selfdisco mails. Resultaat? Je zult meer creëren en meer creatief zelfvertrouwen kweken. Door het spelen en oefenen met de tools en tips leer je om jezelf en de mensen om je heen te activeren.

Meer dan 1000 getalenteerde professionals ‘dansen’ op de selfdisco

Duizenden Creators tunen wekelijks in voor updates van the Creators Podcast, videocontent en events (online en offline).

Schrijf je nu in en ontvang 5 super tools om direct meer uit jezelf te halen 💪🏽 en ontvang kortingen op events en workshops van the Creators Company

Ook leuk.

icoon Artikel Lees dit artikel
Vraag jij wel eens om feedback? 5 maart 2021 Je kent het gezegde vast wel: ‘Feedback is een cadeautje’. Ook...
icoon Artikel Lees dit artikel
Dit is misschien wel mijn grootste uitdaging 19 februari 2021 Wat rennen we altijd maar hard door. We zijn voortdurend...
icoon Artikel Lees dit artikel
Geloof jij in intuïtie? 12 februari 2021 Geloof jij in intuïtie? Dat je dingen kunt aanvoelen, zonder ze te kunnen...