06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Heil Cicero, zij die gaan schrijven groeten u!

Marcus Tullius Cicero was van bescheiden komaf en leefde van 106 tot 44 v.Chr. in het oude Rome. Met zijn achtergrond was de kans klein dat hij het ver zou schoppen. Toch werkte hij zich op tot een gerespecteerd politicus, advocaat en filosoof. Zijn geheim? Hij wist belangrijke Romeinen voor zich te winnen. Zijn beroemdste uitspraak is: “Als je me wil overtuigen moet je denken zoals ik, voelen wat ik voel en mijn taal spreken.”

Klinkt logisch, maar laten we het eens ontleden:

Als je me wil… dit is geen halfslachtige poging om je over te halen. Ik ga je mijn wil opleggen.

Overtuigen… ik ga je niet informeren of adviseren. Ik wil dat je actie onderneemt.

Moet je… er is geen andere weg om dit te bereiken.

Denken zoals ik… ik begrijp waar het in jouw wereld om draait en hoe je denkt over dingen.

Voelen wat ik voel… dit gaat een stap verder. Weten wat de ontvanger voelt en wat belangrijk voor hem of haar is. Waar word je blij van? Waar droom je over? Waar ben je bang voor?

En mijn taal spreken… gebruik taal die degene aan de andere kant van de lijn begrijpt en waar hij of zij zich vertrouwt bij voelt. Praat tegen ze zoals hun generatiegenoten, vrienden en familie en vakgenoten dat doen.

Dus schrijvers, denk eerst even aan Cicero voordat je een (commerciële) tekst begint te tikken. En als je denkt: “wat moet ik met zo’n oude gek in een wit laken?” Vergeet niet dat Marcus Tullius Cicero nog steeds zijn stempel drukt op de hedendaagse grafische wereld. Een van zijn teksten begint namelijk met: ‘Lorem Ipsum’.

Dankjewel voor het lezen.

Van onze columnist René van der Meulen

Iedere maand delen onze columnisten hun ervaringen, tips en passie om je te inspireren en helpen meer te creëren en meer met je ideeën te doen.

René is copywriter, conceptdenker, content creator, redacteur en tikgeit. 

Ze hebben René al van alles genoemd. En het klopt allemaal volgens hem. Waar het op neer komt: René bedenkt en schrijft iets waar merken campagne mee voeren. Of een website mee updaten. Of een product mee promoten. Of een dienst mee aanbieden. Of een video mee filmen. Of een magazine mee maken. Enfin, je begrijpt het.

Als er wat geschreven moet worden dan doet hij dat meestal. Denk aan strategie, pay-off, webtekst, advertentie, social mediapost, nieuwsbrief of blog. Dus wat ben René dan? “Ach, geef het beestje een naampje. Als het maar z’n werk doet”.

Ook leuk.

icoon Podcast Luister deze podcast
Persoonlijke ontwikkeling weer echt persoonlijk maken We vieren een Selfdisco-feestje! De wekelijkse Selfdisco zoals je hem kende met blog, podcast...
icoon Podcast Luister deze podcast
Creatiedrang. Met Rachel Levi Toen Ruben zijn jongste bedrijf The Creators Company startte, worstelde hij de eerste 1,5 jaar met...
icoon Podcast Luister deze podcast
Jezelf laten zien op Social Media. Met Saakje Bakker Soms kom je van die mensen tegen op je tijdlijn (ja,...