06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Dit is misschien wel mijn grootste uitdaging

19 februari 2021

Wat rennen we altijd maar hard door. We zijn voortdurend in beweging. We zorgen continu voor afleiding. We doen onbewust van alles om maar niet stil te hoeven staan en te voelen. Vorige week hadden we het al over luisteren naar je gevoel. We doen dit te weinig. Persoonlijk vind ik het ook lastig. Misschien is het wel mijn grootste uitdaging: Stilstaan en reflecteren.

Ik vind het een lekker gevoel en het is ook een kracht geworden van mij dat ik voortdurend creëer (als je een oplettende lezer bent kun je hier een verhul-argument in herkennen. Lees anders zeker de Selfdisco van vorige week nog even terug👍🏽). Toch heb ik het ook nodig om vaker stil te staan en chocola te maken van wat ik allemaal heb gedaan en ervaren.

Hoe serieus ben jij over rust en reflectie?

Als je jouw missie net zo serieus neemt als ik de mijne, zul je ook net zo serieus moeten zijn over jouw rusttijd. Ik ga knetterhard, maar ik moet ook knettergoed ontspannen. Anders houd ik het niet vol. Dan knapt er op den duur iets. En dan kan ik mijn missie om zoveel mogelijk mensen te activeren hun dromen, doelen en ideeën te realiseren ook niet meer uitvoeren.

Ergens denk ik dat er een onbewuste angst zit. Een angst om pijn te voelen als ik stop en stil sta. Als ik volledig op mezelf en mijn gedachten ben aangewezen.
Juist om deze angst (ik weet niet of die er echt is) te onderzoeken, of dus beter gezegd: op te zoeken, ben ik bloedserieus geworden over mijn rusttijd. In de slipstream van deze keuze komt er nog een mooi voordeel bij: Deze rust- en stiltetijd grijp ik ook aan om terug te kijken en lezen naar wat ik heb gedaan en geschreven (ja, die oplettende lezer kan hier een verklaar-argument herkennen uit de Selfdisco van vorige week 😉)

Leid je leven i.p.v. dat het jou leidt

Om die zelfreflectie tijd te borgen heb ik dagelijks in mijn agenda een blok zelfreflectie ingepland. De dagelijkse blokken zijn 30-45 minuten en staan er elke dag. Ze zijn bedoeld om een routine te bouwen in het stilstaan en reflecteren. 1x per week heb ik ook een reflectiemiddag waarop ik alle dingen die ik tot dan heb geschreven (in mijn journals, notitie-apps en boeksamenvattingen) teruglees.
Door deze tijd in je agenda te blokken laat je aan jezelf zien dat het serieus is. En stap niet in de valkuil waar ik in het begin ook zo vaak in donderde… Het verplaatsen of nog erger; verwijderen van de afspraken voor andere afspraken. Als je voor zo’n keuze staat, vraag je dan af: Wat vind ik belangrijker? Deze afspraak met een ander of de afspraak met mezelf? En wat zegt het me als ik deze afspraak met mezelf nu (weer) afzeg?

Hoe goed kun jij stilstaan?

Wil je ook een afspraak met jezelf maken om meer rust in te plannen en te reflecteren? En wil je dit makkelijker maken voor jezelf? Ga dan deze afspraak aan met anderen. Spreek bijvoorbeeld met je partner af om het laatste half uurtje van jullie dag samen in stilte door te brengen en deel daarna jullie inzichten. Of spreek met een collega af om samen te gaan wandelen en een verdiepend gesprek te voeren (kan ook in stilte als je dat wilt).

Er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kun je je opgeven voor onze 4-delige Liberating Structures serie over Slow Conversations. Waarbij we 4 vrijdagochtenden samen komen om:

  • Rust te creëren voor reflectie
  • Ruimte te maken voor individuele én collectieve ervaringen
  • Gezamenlijk voort te bewegen door te leren stil te staan

Je kunt ook klein beginnen door direct de Selfdisco van deze week te doen. Beantwoord de volgende vraag voor jezelf en doe de bijbehorende actie.

Selfdisco van de week 🎉

Dansen op de interacties met jezelf en anderen…

Elke week heb ik een uitdaging voor je die je helpt jezelf beter te leren kennen en jezelf meer te laten zien, bestaande uit een vraag en een actie. Het is nu aan jou 😉!

Wees eens eerlijk naar jezelf: hoe goed ben jij in het stilstaan en ‘niks’ doen?

Bouw een reflectiemoment in je dagelijkse routine in en zorg dat je deze week elke dag dat reflectiemoment pakt. Het maakt niet uit hoe lang het moment duurt. Dat je daadwerkelijk elke dag gaat zitten (of liggen) voor dit moment is belangrijker. Laat je in de Creators Community weten op welk moment van de dag je jouw reflectiemoment hebt ingebouwd? We kunnen elkaar enorm inspireren en helpen door elkaars reflectiemomenten en -ervaringen terug te zien. Je mag me ook een berichtje sturen, ik reageer altijd 👍🏽.

Het toffe aan de Selfdisco van deze week is dat je klein begint en daardoor al een stap zet en het gaat ervaren. Wil jij toch een grotere stap zetten kijk dan even op de site om meer te weten te komen over de Slow Converstations. Pro tip: Doe dit samen. Dat kan met je eigen partner, business buddy of een vriend/vriendin. Je kunt dan samen stil zijn en inzichten delen.

Rust, reflecteer en leid je leven😉!

Ruben Klerkx

Wekelijkse tips, tools en inspiratie om jezelf (en anderen) beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien en effectiever te communiceren

Het zit allemaal al in je. Die geweldige ideeën, jouw vermogen om te creëren, jouw eigenheid. Soms wat dieper verstopt dan je lief is. Selfdiscovery of zelfonderzoek maken wij leuk en behapbaar door kleine stapjes, tips en verhalen. De kern: leer interacties te onderzoeken. Interacties met anderen en de interactie met jezelf.

Laat je inspireren in de wekelijkse Selfdisco mails. Resultaat? Je zult meer creëren en meer creatief zelfvertrouwen kweken. Door het spelen en oefenen met de tools en tips leer je om jezelf en de mensen om je heen te activeren.

Meer dan 1000 getalenteerde professionals ‘dansen’ op de selfdisco

Duizenden Creators tunen wekelijks in voor updates van the Creators Podcast, videocontent en events (online en offline).

Schrijf je nu in en ontvang 5 super tools om direct meer uit jezelf te halen 💪🏽 en ontvang kortingen op events en workshops van the Creators Company

Ook leuk.

icoon Artikel Lees dit artikel
Vraag jij wel eens om feedback? 5 maart 2021 Je kent het gezegde vast wel: ‘Feedback is een cadeautje’. Ook...
icoon Artikel Lees dit artikel
Ben jij een uitsteller? 26 februari 2021 Je herkent het vast wel dat je al een tijdje aanhikt tegen die...
icoon Artikel Lees dit artikel
Geloof jij in intuïtie? 12 februari 2021 Geloof jij in intuïtie? Dat je dingen kunt aanvoelen, zonder ze te kunnen...