06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Een goed portret maak je selfnie…

Je bent gisteren lekker vroeg naar dromenland vertrokken en staat fris en fruitig op. Je voelt je energiek en zo zie je er ook uit. Je hebt zelfs een good hair day! Je denkt bij jezelf: “damn! Wat zie ik er goed uit vandaag.” Het moment om een selfie te maken.

Je zoekt een leuk plekje en schiet selfies met je smartphone vanuit alle mogelijke hoeken. Daar moet wel een goede bijzitten, toch? Dat valt vaak vies tegen. Heb ik echt zo’n grote neus?

Ook al ben je nog zo handig met je smartphone een goede selfie maken is ook een kunst. Als de hoek of afstand niet goed is kan je neus wel 30% groter lijken. En da’s dan weer niet zo smart, behalve voor de omzet van de plastisch chirurg;-)

Dit noemen we selfie distortion, veroorzaakt door dat kleine lensje in je smartphone. Dat lensje is namelijk een groothoek en dat heeft als gevolg dat een groot beeldoppervlak samenperst wordt tot een kleiner oppervlak. En hoe dichter je bij dat lensje komt hoe groter je neus.

Of toch wel?
“Kun je dan geen goed portret maken met je smartphone?” Oh, jawel hoor! Daarom een paar tips:

Tip 1. Verder van de lens af betekent minder vertekening. Maar één armlengte is nog niet voldoende, maak er gerust twee van. Zet je telefoon bijvoorbeeld op een statief of een selfie stick. Of zet ‘m op ooghoogte ergens neer, op een kast, boekenplank of iets dergelijks. Gebruik vervolgens de timer om af te drukken. Nog veel handiger is het natuurlijk om iemand anders te vragen de foto’s te maken.

Tip 2. Gebruik de camera op de achterzijde van je toestel – deze heeft meer pixels dan de selfie-camera. Meer afstand is meer omgeving in beeld, zo heb je toch voldoende resolutie om een goede uitsnede van je portret te maken.

Tip 3. Kijk goed waar het licht vandaan komt. Hier is je selfie-cam wel handig voor; met gestrekte arm richt je op je gezicht en draait rustig een rondje. Let goed op welk moment je het licht het mooist vind. Gebruik deze richting nu om vanuit te fotograferen.

Tip 4. Kijk wat er op de achtergond te zien is, een egale achtergrond zorgt voor betere focus op je gezicht.

Veel plezier en succes met het maken van je portret, ik ben benieuwd naar het resultaat! Tag me gerust op insta @jeanhaasbroek

Van onze columnist Jean Haasbroek

Iedere maand delen onze columnisten hun ervaringen, tips en passie om je te inspireren en helpen meer te creëren en meer met je ideeën te doen.

Puur en eerlijk. Zonder poespas. Zo helpt Jean ondernemers om te laten zien wie ze zijn, wat ze doen en hoe ze dat doen.

Dit is waar hij als fotograaf voor staat. Altijd. Zijn opdrachtgevers voelen dat hij geen compromissen sluit en met hart en ziel gaat voor maximaal resultaat. Zij worden daar blij van en tegelijkertijd geeft het Jean ook veel energie.

Ook leuk.

icoon Podcast Luister deze podcast
Persoonlijke ontwikkeling weer echt persoonlijk maken We vieren een Selfdisco-feestje! De wekelijkse Selfdisco zoals je hem kende met blog, podcast...
icoon Podcast Luister deze podcast
Creatiedrang. Met Rachel Levi Toen Ruben zijn jongste bedrijf The Creators Company startte, worstelde hij de eerste 1,5 jaar met...
icoon Podcast Luister deze podcast
Jezelf laten zien op Social Media. Met Saakje Bakker Soms kom je van die mensen tegen op je tijdlijn (ja,...