06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Geloof jij in intuïtie?

12 februari 2021

Geloof jij in intuïtie? Dat je dingen kunt aanvoelen, zonder ze te kunnen verklaren met rationele argumenten? Ik moet bekennen dat ik hier nooit zo van was. Ik heb altijd geloofd dat alles verklaarbaar is of moet zijn. Dat je door te analyseren, argumenteren en goed na te denken altijd tot een logische beslissing kunt komen. Ik geloofde ook dat ik mijn keuzes maakte op basis van ratio.

Je keuzes maken op basis van gefundeerde argumenten. Dat is lekker om te kunnen zeggen, of niet? Dat klinkt wel intelligent.

Het is alleen de grootste onzin!

Wij mensen zijn irrationele wezens. We maken onze keuzes op basis van emotie. We denken vaak dat het niet zo is. Of we hopen dat we beslissingen maken door goed na te denken. Maar het blijkt dat we vaak in een split-second al onbewust een keuze hebben gemaakt.
Na het maken van zo’n onbewuste keuze zijn we vooral bezig met 1 van deze 2 mogelijkheden:

  1. We proberen goed te praten waarom onze onbewuste keuze de juiste was (“Ik had deze elektrische bakfiets écht nodig want fietsen met 2 kinderen en de boodschappen was toch wel erg onhandig.” nadat je 2500 euro uitgaf aan een fiets)
  2. We proberen juist argumenten te vinden waarom we deze onbewuste keuze niet zo moeten doen (“Ik ben nog helemáál niet toe aan een (nieuwe) relatie.” als je die superleuke persoon net bent tegengekomen)

We zijn dus bezig met verklaringen of verhullingen
Als we praten met elkaar zijn een groot gedeelte van de woorden die we gebruiken bedoeld om een onbewust gevoel/emotie/patroon te duiden voor onszelf of voor anderen. Uiteindelijk proberen we te snappen waarom we iets voelen of rennen we juist heel hard weg voor dat gevoel. We proberen te verklaren of te verhullen wat we eigenlijk diep van binnen voelen.

Luisteren naar je gevoel of je intuïtie volgen is daarmee een manier om dicht bij jezelf te komen én een stuk efficiënter te werk te gaan. Het scheelt immers een hoop tijd. En als je die keuzes maakt op gevoel (je erkent dat die gevoelens er zijn) kun je daarna altijd nog onderzoeken waar die gevoelens door getriggerd worden, waar ze vandaan komen (er zitten complexe geloofssystemen achter) en wat die gevoelens jou zeggen.
Je kunt dan weer een stap in je zelfontdekking maken! Selfdisco dus 😉

Leren luisteren en zoeken naar emotie

Als je weet dat we onze beslissingen maken op basis van emotie en gevoel kun je twee belangrijke zaken veranderen om je emotie bewustzijn te vergroten:

  1. Je kunt vaker inzien hoe emotie door anderen wordt ingezet om jouw keuzes te beïnvloeden. Commerciële partijen zijn hier meester in. Ze zijn zeer goed getraind in het aanspreken van jouw onbewuste emoties. Zo wil je maar wat graag dat fijne I’m lovin’ it gevoel van de McDonalds ervaren terwijl je eigenlijk gewoon troep koopt.
  2. Je kunt makkelijker bij anderen zien dat ze een emotie of gevoel verklaren of verhullen. Dit kun je als startpunt gebruiken om door te vragen en erachter te komen wat iemand écht beweegt.

Wees alert wanneer iemand opeens in de verklaar-stand gaat of als iemand je van iets probeert te overtuigen. Zoek dan naar de emotie en het geloofsysteem dat daaronder ligt. Bij jou én bij die ander. In het voorbeeld van de bakfiets kun je erachter komen dat die persoon vaker grote aankopen doet maar zichzelf dat vervolgens niet gunt. Of dat ie het idee heeft dat jij die aankoop afkeurt. En in het voorbeeld van de nieuwe relatie kom je er misschien achter dat iemand eigenlijk hoteldebotel verliefd is geworden maar ook bang is om gekwetst te worden.

Hoewel ik nog steeds sta achter het concept van logische beslissingen nemen, denk ik inmiddels wel anders over intuïtie. Anderhalf jaar geleden viel voor mij het kwartje tijdens een training ‘kritisch denken’. Ik ervaarde, of durfde eindelijk aan mezelf toe te geven, dat ik juist een heel sterk gevoelsmens ben en dat ik al mijn argumenten inzette om dat te verhullen.

In hoeverre sta jij open voor gevoel en gevoelssignalen? Hoe emotiebewust en gevoelsalert ben jij? De Selfdisco van deze week helpt je dit emotiebewustzijn verder te ontwikkelen…

Selfdisco van de week 🎉

Dansen op de interacties met jezelf en anderen…

Elke week heb ik een uitdaging voor je die je helpt jezelf beter te leren kennen en jezelf meer te laten zien, bestaande uit een vraag en een actie. Het is nu aan jou 😉!

Begin eens met luisteren naar je eigen gevoel. Welke vragen stel jij voortdurend of vaker aan jezelf? Meestal gebeurt dit niet hardop. Denk aan vragen als: “Waarom lukt het me maar niet om een leuke baan te vinden?” OF “Hoe komt het dat er zo weinig naar me geluisterd wordt?” Vaak gaan deze vragen gepaard met krachttermen 😅.

Durf je het aan om deze vragen te onderzoeken? Deel de vraag of vragen die je het vaakst stelt aan jezelf in de Creators Community of stuur mij een berichtje. Dan zoeken we samen naar de onderliggende emoties en kijken we hoe deze vragen jouw geloofssysteem vormgeven of in stand houden. Ga ervoor en stuur me dat bericht!

Als je de Selfdisco van de week doet zul je meer ervaren wat intuïtie betekent in jouw leven. Was jij al bewust van deze patronen? Het mooie aan patronen is dat ze met de tijd veranderen. Bewaar jij de Selfdisco mails al? Dan kan je over een aantal maanden de vragen en acties nogmaals herhalen. Experttip: maak een map aan in je mailprogramma met een regel om daar de Selfdisco mails automatisch in te plaatsen.

Maak er een mooie dag van en maak je ideeën waar!

Ruben Klerkx

PS In deze turbulente tijden kan het contact online soms best lastig zijn, zeker op werkgebied. Alles gaat zo snel waardoor we veel te weinig stilstaan bij wat er gebeurt en is gebeurd. Wil jij dit anders doen? Vanaf 26 februari voeren we 4 vrijdagochtenden achter elkaar Slow Conversations. We laten zien hoe je door middel van Liberating Structures de interactie kan versterken. Vertraag je mee?

Wekelijkse tips, tools en inspiratie om jezelf (en anderen) beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien en effectiever te communiceren

Het zit allemaal al in je. Die geweldige ideeën, jouw vermogen om te creëren, jouw eigenheid. Soms wat dieper verstopt dan je lief is. Selfdiscovery of zelfonderzoek maken wij leuk en behapbaar door kleine stapjes, tips en verhalen. De kern: leer interacties te onderzoeken. Interacties met anderen en de interactie met jezelf.

Laat je inspireren in de wekelijkse Selfdisco mails. Resultaat? Je zult meer creëren en meer creatief zelfvertrouwen kweken. Door het spelen en oefenen met de tools en tips leer je om jezelf en de mensen om je heen te activeren.

Meer dan 1000 getalenteerde professionals ‘dansen’ op de selfdisco

Duizenden Creators tunen wekelijks in voor updates van the Creators Podcast, videocontent en events (online en offline).

Schrijf je nu in en ontvang 5 super tools om direct meer uit jezelf te halen 💪🏽 en ontvang kortingen op events en workshops van the Creators Company

Ook leuk.

icoon Artikel Lees dit artikel
Vraag jij wel eens om feedback? 5 maart 2021 Je kent het gezegde vast wel: ‘Feedback is een cadeautje’. Ook...
icoon Artikel Lees dit artikel
Ben jij een uitsteller? 26 februari 2021 Je herkent het vast wel dat je al een tijdje aanhikt tegen die...
icoon Artikel Lees dit artikel
Dit is misschien wel mijn grootste uitdaging 19 februari 2021 Wat rennen we altijd maar hard door. We zijn voortdurend...