06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Waarom goede voornemens achterhaald zijn…

8 januari 2021

Yes, 2021 is daar! Het jaar waar we zo naar uitgekeken hebben omdat we dan alles anders gaan doen. Toch? In dit blog wil ik het met je hebben over goede voornemens en waarom ik ze achterhaald vind.

Twee weken geleden sprak ik corporate antropoloog Dr. Danielle Braun over de invloed van groepsgedrag op ons creatievermogen. In de nieuwste aflevering van de Creators Podcast kun je dit gesprek terugluisteren.
Naast de Creators Podcast hebben we weer twee verse columns van onze huiscolumnisten voor je 👏🏽

En vanaf nu zal ik elke Selfdisco blog afsluiten met een vraag en een uitdaging. Als we dan geen goede voornemens meer gebruiken, kunnen we maar beter in actie komen en gaan DOEN.

Goede voornemens of achterlijke voornemens…

Als ik heel eerlijk ben word ik al jaren tureluurs van al die berichten over goede voornemens. En om nog eerlijker te zijn; ondanks dat ik het concept van goede voornemens achterhaald (noem je dat dan achterlijk?) vind, doe ik er heel af en toe ook aan mee. Dan laat ik me weer beïnvloeden door de groep en vraag ik ook zo lafjes naar de goede voornemens van anderen.

Die druk die een groep (onbewust en bewust) kan uitoefenen vind ik razend interessant. Over dat groepsgedrag en hoe dat ons creatievermogen beïnvloedt sprak ik ook met corporate antropoloog Dr. Danielle Braun in de nieuwste aflevering van de Creators Podcast, klik hier om de aflevering in Spotify te luisteren en hier voor Apple podcasts.

Waarom vind ik goede voornemens dan zo achterlijk?! 😉

Kijk eens naar wat een voornemen eigenlijk is: Je ZEGT dat je iets gáát doen. Maar zeggen dat je iets gaat doen is nog niks doen. Een voornemen is niks waard zonder de executie. Veel beter kun je dat nieuwe idee (dat sporten, dankbaarder zijn, vaker leuke dingen doen, minder eten, etc.) DIRECT DOEN.

Stop erover te praten. Doe het gewoon. Vandaag nog. En morgen weer. En de dag daarna weer. En dan vergeet je het eens een dagje of je geeft jezelf wat slack of je hebt een keiharde terugval. Maar de dag daarna doe je het weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Dát is hoe je een ander/beter/leuker leven creëert.

Wat ik besloot te doen i.p.v. erover te praten? Ik ben meer gaan DOEN voor mensen die niet altijd evenveel of dezelfde toegang tot zelfontwikkeling hebben. Zo besloot ik 21x een lidmaatschap voor onze nieuwe Creators Community weg te geven aan mensen die dat na het afgelopen jaar extra verdienen. Vind jij dat je deze kans op leuke zelfontwikkeling ook verdient? Stuur me dan even een mailtje. Deze woensdag al vindt de verloting plaats, dus mail me direct.

Oh en… Als we het dan hebben over DOEN en actie… Mag je dan helemaal niet meer praten over die actie?! Jazeker wel! Daar heb ik nog een fijne tip voor die je helpt om snel vooruitgang te boeken:

Praat alleen over de acties die je doet of gedaan hebt (en dus niet over de acties die je van plan bent te doen).

Op deze manier maak je het vanzelf extra leuk voor jezelf. Dan kun je terugkijken en trots zijn op wat je allemaal al gedaan hebt. Dan bedenk je wat er goed was aan die acties en wat je daar allemaal voor kwaliteiten voor hebt ingezet. You rock!

En ben je dan zo’n echte zelfcriticus die het toch niet kan laten… Vooruit, dan mag je ook bedenken wat er niet goed ging en dat de volgende dag aanpassen. Maar dus niet over piekeren dan hè?! Alleen maar doen. En weer opnieuw testen, evalueren en doen 💪🏽.

En nu is het aan jou

Wat heb jij deze eerste paar dagen van het jaar al anders GEDAAN om die goede voornemens daadwerkelijk uit te voeren?

En wil je nu echt grote stappen zetten? Deel dan wat je hebt gedaan op social media en tag mij of the Creators Company in je bericht. Door je acties te delen laat je zien dat jij van de daden bent en niet van de woorden. Door anderen deelgenoot te maken van je veranderacties blijft die verandering beter hangen en ga je nog sneller vooruit. Zet ‘m op!

Extra inspiratie

De columnisten van de Creators Company hebben weer mooie inspiratie gecreëerd die ik je niet wil onthouden.

Zo vertelt Jean Haasbroek over de beste manier om een selfie te maken in zijn column ‘een portret maak je selfnie’.

En René van der Meulen leert ons hoe je beter kunt schrijven aan de hand van de wijze woorden van Marcus Tullius Cicero in zijn column ‘Heil Cicero, zij die gaan schrijven groeten u!’

Maak er een mooie dag van en maak jouw ideeën waar!

Ruben Klerkx

P.s. Januari is weer een maand vol workshops zoals Unf*ck Virtual Meetings waarin je leert hoe je jouw online meetings tot een feestje maakt. En vanuit de Creators Community starten we met de eerste co-creatie workshop op 12 januari die gaat over het faciliteren van het goede gesprek.

Wekelijkse tips, tools en inspiratie om jezelf (en anderen) beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien en effectiever te communiceren

Het zit allemaal al in je. Die geweldige ideeën, jouw vermogen om te creëren, jouw eigenheid. Soms wat dieper verstopt dan je lief is. Selfdiscovery of zelfonderzoek maken wij leuk en behapbaar door kleine stapjes, tips en verhalen. De kern: leer interacties te onderzoeken. Interacties met anderen en de interactie met jezelf.

Laat je inspireren in de wekelijkse Selfdisco mails. Resultaat? Je zult meer creëren en meer creatief zelfvertrouwen kweken. Door het spelen en oefenen met de tools en tips leer je om jezelf en de mensen om je heen te activeren.

Meer dan 1000 getalenteerde professionals ‘dansen’ op de selfdisco

Duizenden Creators tunen wekelijks in voor updates van the Creators Podcast, videocontent en events (online en offline).

BONUS: Schrijf je nu in voor Selfdisco en ontvang kortingen op events en workshops van the Creators Company.

Ook leuk.

icoon Podcast Luister deze podcast
Persoonlijke ontwikkeling weer echt persoonlijk maken We vieren een Selfdisco-feestje! De wekelijkse Selfdisco zoals je hem kende met blog, podcast...
icoon Podcast Luister deze podcast
Creatiedrang. Met Rachel Levi Toen Ruben zijn jongste bedrijf The Creators Company startte, worstelde hij de eerste 1,5 jaar met...
icoon Podcast Luister deze podcast
Jezelf laten zien op Social Media. Met Saakje Bakker Soms kom je van die mensen tegen op je tijdlijn (ja,...