06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Mijn eerste keer.

Als ik sta voor mijn motto ‘maak gewoon bijzonder’, dan kunnen de +33 interactievormen van Liberating Structures in mijn werk niet ontbreken. De Liberating Structures zorgen in onze ‘gewone’ dagelijkse interactie en samenwerking voor ‘bijzondere’ aandacht voor evenredige communicatie en kennisdeling en voor het doorbreken van traditionele rollen en patronen. Met meer resultaat, flow en energie in het werk als resultaat. Heb je al eens van Liberating Structures gehoord en wil je weten hoe snel jij het kan inzetten in je werk? Ik heb zelf ook voor die vraag gestaan. In deze blog vertel ik je hoe laagdrempelig Liberating Structures zijn.

Wil jij ook jouw eerste keer met Suzan?

Hoe het bij mij begon

In mijn werk als trainer en facilitator zorg ik door mijn enthousiasme en passie zelf al voor veel flow en energie. Deelnemers van mijn sessies geven dat ook aan en vertellen dat mijn passie en enthousiasme aanstekelijk werken. Een mooi compliment. Er begon alleen op een gegeven moment bij mij wat te knagen. Ondanks dat mensen stuiterend van plezier de sessie verlieten, zag ik nou niet altijd dat de deelnemers zelf ook erg actief bezig waren geweest om hun eigen flow en energie te creëren. Oftewel, het zweet stond op de verkeerde rug. Mijn werkvormen ten spijt. Mijn twijfel over het resultaat van sommige sessies op de lange termijn groeide ook (okee lichte beroepsdeformatie, maar willen verbeteren hoort ook bij ondernemerschap).

Ik wil het effect van ‘aapjes dresseren’ voorkomen. Ik wil juist de intrinsieke motivatie van mensen aanwakkeren. Dat ze zélf ontdekken dat het goed en waardevol is wat ze dagelijks doen en dat ze daarmee het verschil maken.

Intrinsieke motivatie en zelfinzicht geven zelfvertrouwen en energie om door te pakken en meer resultaat te boeken. Ik had dus behoefte aan aanvullende manieren voor meer ‘DIY in groepen’, voor meer gebruik te maken van de groepsintelligentie en -professionaliteit en voor meer ‘wat goed is nog beter te maken’. Ik wilde de interactie en samenwerking in mijn ‘gewone’ sessies bijzondere aandacht geven.

Mijn eerste keer met Liberating Structures

Mijn collega-trainer Ruben kwam met het voorstel om Liberating Structures te gebruiken. Bij het horen van de naam voelde ik eerst wat weerstand: Oh Engelse werkvormen? Wat bedoel je met bevrijdende structuren? Structuur? Gaat structuur nou echt motivatie en zelfinzicht geven? Ruben stelde mij gerust. Liberating Structures zijn doeltreffende vormen van interactie met balans tussen regels (structures) en vrijheid (liberating): regels om chaos en tijdsdruk te voorkomen en vrijheid om creativiteit, ruimte en speak out loud te stimuleren. Ah! Dat haalde de weerstand meteen weg en ik was voor. Ter voorbereiding verdiep je je in de 10 principes en de vijf ontwerpelementen van Liberating Structures. Daarna kun je met de uitleg van een structure direct aan de slag in je sessie. En zo zorgden 1-2-4-all en Mad Tea voor mijn eerste keer met Liberating Structures.  

Het resultaat

Verbluft was ik over het resultaat. Mensen waren op een andere manier met elkaar verbonden en aan het werk en bleven nieuwsgierig naar elkaars verhalen en ideeën. En de reacties van de deelnemers gingen nu niet meer over hoe enthousiast en passievol ik mijn werk overbreng, maar over hoeveel zij – met elkaar – in één sessie bereikt hadden. Zonder post-its ;-). Yes!

Ik wil meer

Dit smaakte naar meer. Ik wilde zelf ook ervaren, wat mijn deelnemers ervaarden. In de daaropvolgende overleggen, zelfs met videoconferencing, en via meet-ups dompelde ik onder in de verschillende Liberating Structures en heb ik het verbazingwekkende effect ervaren van bijvoorbeeld Triz, Min Specs en Ecocycle Planning. Op een snelle, energieke en eerlijke manier kan iedereen zijn stem laten horen, is er daadkrachtige besluitvorming, met respect voor ieder zijn mening en niveau. Voor besprekingen en evaluaties stel ik nu een passende Liberating Structure voor, zoals ‘What, so what, now what’. Ook mijn eigen jaarplan voor 2020 heb ik met Liberating Structures gemaakt, waaronder Purpose To Practice.

Dit kun jij ook

Zoals je leest kun je Liberating Structures zo op je werk toepassen en begeleiden. Ook waardevol is als je de Liberating Structures zelf hebt ervaren. Dat helpt je om goed te kunnen bepalen welke structure voor welk doel het meest effectief is en hoe je bijvoorbeeld een string maakt, waarover ik eerder een blog schreef. Wil jij net als ik ook ondergedompeld worden in Liberating Structures en zelf het effect ervaren? Kom dan naar onze twee-daagse Nederlandstalige immersion workshop op 6 en 7 februari 2020 in Leiden.

6 & 7 FEB. 2020 #TRAINING

Liberating Structures Immersion Workshop

Liberating Structures zijn bedrieglijk eenvoudige, subtiele en krachtige facilitatietechnieken (microstructuren) die de relaties en het vertrouwen tussen mensen verbeteren. Ze bieden een alternatieve manier om de wijze waarop mensen communiceren en samenwerken te benaderen en vorm te geven. In deze 2-daagse workshop dompel je jezelf onder en ervaar je hoe eenvoudig jij deze structuren de volgende dag al in kan zetten om iedereen te betrekken, te activeren en te enthousiasmeren.

€ 634,04 – € 845,79

Ook leuk.

icoon Artikel Lees dit artikel
Vraag jij wel eens om feedback? 5 maart 2021 Je kent het gezegde vast wel: ‘Feedback is een cadeautje’. Ook...
icoon Artikel Lees dit artikel
Ben jij een uitsteller? 26 februari 2021 Je herkent het vast wel dat je al een tijdje aanhikt tegen die...
icoon Artikel Lees dit artikel
Dit is misschien wel mijn grootste uitdaging 19 februari 2021 Wat rennen we altijd maar hard door. We zijn voortdurend...