06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Word een creatieve ideeën-machine. Met Ron Rimpson.

Hoe zorg je dat je jezelf onderscheid met je ideeën en dat je ideeën echt onderscheidend zijn? Hierover vroegen we commercieel creatief & serial entrepreneur Ron Simpson de oren van zijn kop. Je hoort ons gesprek in de 14e aflevering van de Creators Podcast.

Als ware ideeënmachine zet Ron creatieve ideeën om in succesvolle concepten. Het bedenken van ideeën is zowel een skill als een talent volgens hem. In deze aflevering vertelt hij hoe hij aan zoveel ideeën komt, hoe hij deze omzet in werkbare creatieve concepten en wat voor systeem hij heeft ontworpen om al die ideeën te vangen, archiveren en benutten wanneer de tijd daar rijp voor is.

Podcast: Creatieve ideeën machine met Ron Simpson

Ron Simpson is creatief ondernemer en een van de oprichters van The Avocado Show en 24K. Stilzitten komt niet in zijn woordenboek voor en hij creëert het liefst aan de lopende band campagnes en creatieve concepten.

Samenvatting aflevering

Ron stroomt over van ideeën. Een van zijn bekendste ideeën is the Avocado Show. Samen met Julien Zaal zette hij in 2017 een mono-restaurant op met het concept ‘Pretty Healthy Food’, gemaakt van duurzame avocado’s. De rest van de wereld vond dit een goed idee en het sloeg aan. Maar the Avocado Show was oorspronkelijk helemaal niet bedacht als zo’n groot franchise concept. Beiden mannen hadden al succesvolle bedrijven en het leek hen gewoon leuk om dit samen erbij te doen, bijna als een soort hobby. Daardoor zat er minder druk op. Het moest vooral leuk zijn voor hunzelf en de mensen om hun heen.

De Avocado Show werd uiteindelijk een heel groot avontuur, wat steeds meer impact kreeg. De missie van toen geldt nog steeds: mensen die avocado’s lekker vinden zoveel mogelijk plezier geven. Het concept is ondertussen flink gegroeid en daardoor de aanpak ook: als je het heel groots wilt doen moet het wel steeds strakker georganiseerd worden.

Ideeënmachine

In deze aflevering ontrafelen we wat Ron zo’n ideeënmachine maakt. Het bedenken van ideeën is zowel een skill als een talent, volgens Ron, het is niet één ding. Door te doen leer je hoe je ideeën vormgeeft, maar het begint altijd bij de inspiratie. Bepaalde mensen hebben dat en anderen niet. Iedereen kent het wel, geïnspireerd raken. Alleen raakt Ron op een andere manier geïnspireerd dan de meeste mensen. Vaak ziet hij dingen die de rest van de wereld niet ziet. Meerdere keren per dag raakt hij getriggerd en geïnspireerd. Dan is er nog de keuze of je met een idee aan de slag gaat of niet: Oh, ik voel iets, ik zie iets, ga ik daar wel of niet iets mee doen? De zogenaamde red pill/ blue pill situatie.

Om uiteindelijk een goed idee echt te vormen moet je flink doordenken en dit herhalen. En daarna moet je ook nog 1000 keer ja zeggen voordat je iets doet. Een heel proces waar velen zich niet bewust van zijn. Mensen denken vaak dat kant en klare ideeën gewoon in je schoot worden geworpen. Maar het werkt anders, het is niet in één keer af. Je ziet iets, schaaft daaraan en verbetert het. Je vindt niet meteen de A tot Z oplossing. Het begint bij A en het is aan jou om de rest van het alfabet toe te voegen.

Nieuwsgierig zijn en interesse hebben zijn belangrijke eigenschappen om waar je tegenaan bent gelopen verder te willen onderzoeken. De deur moet op een kier. ‘Je komt een heleboel sleutels tegen in je leven, maar welke deur zet je daarmee op een kier? En kun je daarna die deur open rammen? En bouw je achter die deur een huis en wat voor een huis?’

Het hebben van ideeën is niet uniek, het uitvoeren van die ideeën wel!

Ideeën omzetten in succesvolle concepten, dat is een ander ding. Een concept is een doordacht idee die van alle kanten bekeken is en helemaal kloppend is gemaakt. Aan de verandering van een idee naar een concept zit dus een plan vast. En dat is het stuk waar heel veel mensen afhaken. Mensen hebben wel een gevoel of een stukje inspiratie, maar zetten dan niet door. Bij Ron werkt het niet zo. Hij heeft een werkwijze ontwikkeld die hem helpt om binnen een half uur een geïnspireerd moment in alle vormen om te zetten (visueel, uitschrijven, etc.). Hij is goed in het snel uitwerken van een plan, waar veel andere mensen tegenop zien en vervolgens afhaken.

Ron heeft hiervoor het volgende systeem gebouwd:
Een idee stopt vaak als er een te groot bedrijfsplan aangehangen moet worden. ‘Mensen zien er dan als een berg tegenop’, zegt Ron. Als je die berg in kleine behapbare stukken kunt hakken of je hebt een gids die je begeleidt, dan wordt het ineens veel beter om te doen. Ron weet van tevoren wat een concept inhoudt, welke onderdelen en hoofdstukken dat boek moet bevatten en welke dingen hij moet bewijzen. Maar zelfs als je al deze onderdelen van tevoren weet, kost het nog steeds veel tijd als dingen steeds opnieuw opgeschreven moeten worden. Als je weet welke hoofdstukken er zijn, kun je ook alvast de inhoudsopgave schrijven. Dit werk je een keer goed uit en ga je hergebruiken, als een soort template. Ron werkt met bepaalde modellen en berekeningen, die hij één keer heeft gemaakt en steeds kopieert en invult. Dat stukje tijd is dan al gewonnen.

Vervolgens kom je in een diep dal, omdat je vormen aan het zoeken bent. Ron kwam er, na dit honderden keren te hebben gedaan, achter dat deze uitwerking in zo min mogelijk woorden moest. Het moet vooral to-the-point zijn. Hiervoor koppelt hij zijn inhoudsopgave aan een stuk inputbewaking, door met prompts te werken. Bijvoorbeeld: ‘Beschrijf je idee in 3 zinnen.’ Zo creëer je een inhoudsopgave en weet je ook wat je in moet vullen. En in plaats van dat jij de vragen stelt, worden de vragen aan jou gesteld. Ron weet dus alle vragen die hij wil beantwoorden bij een idee.

Dan is er ook nog de visuele kant. Het hoeft niet perfect, maar je moet het idee wel kunnen zien. Een idee moet daarom zo snel mogelijk vormgegeven worden. Ron heeft zichzelf geleerd om de basis van deze vormgeving zelf te maken. ‘Hoe beter je brieft, hoe beter je product’, is hierbij zijn gedachte. Ron kent allerlei tools, websites en trucjes waardoor hij ook in vormgeving land kunt meekijken. Denk hierbij aan verschillende fonts, beelden, kleuren. Als je dat leert combineren heb je het visuele aspect eigenlijk vaak al te pakken. Ron doet de uiteindelijke vormgeving niet zelf, maar hij kan zo wel als Creative Director fungeren die weet wat hij wil en dat uit kan leggen.

Waarom is het visueel maken van je idee zo belangrijk?

‘Van een gedachte in je hoofd, naar een gedachte of zin op papier gaan doet al wonderen. En als een foto of beeld meer zegt dan 1000 woorden, dan zorgt het visueel maken van je idee voor meer dan 1000 wonderen.’

Door het visueel te maken kom je steeds dichterbij en geeft het de drive die je nodig hebt om dat idee nog verder te ontwikkelen. Mensen kunnen het idee makkelijker herhalen, wanneer er minder woorden worden gebruikt.

Ideeën archiveren

Veel prikkels en ideeën binnenkrijgen kunnen ook in je nadeel werken. Als je het moment van inspiratie, waar alles zichzelf schrijft en vormgeeft, kunt vangen is dat heel fijn. Het kan je ook afsluiten. Laat het toe om te stoppen met nadenken over je idee. Dat kan makkelijker wanneer je weet dat de hoofdgedachte en alle inspiraties op papier zijn vastgelegd. Dan kun je het archiveren en hetzelfde gevoel over weken of maanden zelfs weer activeren door dat document te lezen.

Je moet dus een systeem hebben waar je op kunt vertrouwen om niet in de chaos van de veelheid aan ideeën te vervallen. Als Ron een idee heeft zet hij als het ware de tijd even stil. Hij stopt met wat ie aan het doen is, legt zijn telefoon weg, legt alles vast wat op papier moet komen en na een uur gaat ie weer door met zijn leven. Zo kan je al je ideeën archiveren. En de ideeën die je daarna nog steeds niet loslaten, daar kun je dan meer mee doen. De andere ideeën kun je zo weer uit je archief oplepelen als iemand vraagt of je nog een goed idee hebt. Volgens Ron is een idee slechts inspiratie en een reden om door te denken.

Ron helpt mensen in zijn creatieve sessies te vinden wat ze willen en waar ze voor staan. Hij ondersteunt bij het vormgeven van bijpassende ideeën en sparkles in je hoofd. Men loopt uiteindelijk weg met een strategisch plan weg.

Spaarzaam met tijd omgaan

Als je ergens veel talent voor hebt of goed in bent heb je twee keuzes: Je kunt hetzelfde proberen te doen in minder tijd of meer te doen in dezelfde tijd. That’s it. Ron is heel erg van twee keer zo hard gaan. Er is zoveel dat hij zou willen doen, daardoor gaat hij spaarzaam met zijn tijd om. Dat uit zich in allerlei vormen:

  1. Als je gesprekken hebt, weet dan waar je het over wilt hebben. Je hoeft niet alles uitgeschreven te hebben of de exacte woorden al te weten. Zorg in ieder geval dat je weet waar je het niet over wilt hebben en wees daar duidelijk in naar je gesprekspartners.
  2. Iedereen moet in één zin kunnen zeggen wie ze zijn of wat ze doen. En dat is moeilijk. Mensen denken dat er magie aan te pas komt of dat je de mooiste woorden moet kunnen schrijven, maar dat is het niet. Je moet gewoon duidelijk zijn. Ron is een commercieel creatief (wat heel lang geduurd heeft voordat hij dit wist). Hij is creatief in alle vormen en hij weet hoe hij daar business mee moet maken. Maar wat doe je dan? ‘Ik zet creatieve ideeën om in concepten.’ In hoe weinig woorden kun je duidelijk zijn? In wat je wil, wat je kunt en wie je bent. En als je dat weet, kun je dat herhalen. Korte zinnen die voor jou van waarde zijn worden zo opgepikt en beter onthouden door de mensen die ernaar kijken. Dat is een stukje personal branding.

De waarde van een goed netwerk

Bijna elk idee bevat verschillende elementen, dus heb je altijd verschillende mensen of hulp nodig. Maar de onzekerheid sluipt in je ideeën als je elke keer opnieuw moet bedenken wie je waarvoor nodig hebt. En als je de juiste mensen dan hebt gevonden heb je nog veel vragen die eerst beantwoord moeten worden: Wat kosten ze? Hoelang duurt het? Hoe goed zijn ze? Dat is allemaal kostbare tijd! En dan ben je ook nog bezig met elkaar leren kennen. Als Ron een plan maakt weet hij hoelang het duurt, wat het kost en wie het kan, instantly! Dit maakt het proces minder ingewikkeld en daardoor ziet Ron geen beren op de weg. De kortste route naar succes is je netwerk.

Ideeënmachine stappenplan

  1. Inspiratie
  2. Eerste idee of zin
  3. Eerst concept uitwerken in jouw template
  4. Idee wegleggen (archiveren)
  5. Idee visueel maken
  6. Deel je idee met anderen

En dan nog… 2 tips om meer te creëren:

  1. Creëer je eigen idee-systeem (template)
  2. Maak van je ideeën plannen en neem in die plannen mee wie de koper is

Meer en betere ideeën genereren. Ideeën tastbaar maken zodat je ze kunt delen. Geld verdienen met je ideeën. Je ideeën daadwerkelijk realiseren.

Het zijn enkele resultaten die je kunt bereiken door the Creators Podcast te volgen. Een podcast vol tips, inspiratie en motivatie om meer met je ideeën te doen. Wij geloven dat de wereld er mooier en beter uit ziet als iedereen zijn creërend vermogen zou omarmen en inzetten. Iedereen bezit dit vermogen tot creatie. Het zit altijd al in ons. Wie creëert en waarde toevoegt zorgt voor innovatie. Eigenlijk creëren we altijd al als mens. Creatie zit in kleine dingen zoals het krijgen van ideeën, dat doet iedereen. Maar veel te veel waardevolle ideeën blijven onbenut. Dat moet toch anders kunnen!

Om het je makkelijker te maken kun je onze podcast volgen via jouw favoriete podcast-kanaal. Druk even op VOLGEN (of het hartje of link-icoontje van Spotify) en je krijgt automatisch de nieuwste afleveringen te zien als die live gaan. Of schrijf je gratis in voor selfdisco. Dan blijf je ook op de hoogte van alle waardevolle tips en inspiratie die we voor jou maken.

icoon Artikel Lees dit artikel
9 tips om te leren plannen Als ondernemer overstroom ik soms van de ideeën en de bijbehorende taken. Zoveel dat...
icoon Podcast Luister deze podcast
Laat jezelf zien met video Jezelf laten zien met video. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zelf ben ik ooit begonnen...
icoon Artikel Lees dit artikel
“Vake be’j te bange” Lang uitgesteld, angst? Ontzettend lang liep ik rond met het idee om te gaan bloggen. Misschien...