06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Podcast: Groepsgedrag met Danielle Braun

Balanceren tussen een beschouwende rol als antropoloog en een opiniërende rol als columnist. Een spannende combinatie waarmee Corporate Antropoloog Dr. Danielle Braun organisaties klaarmaakt voor verandering op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap.

In deze podcastaflevering praten we over menselijk gedrag in groepen, wat corporate antropologie precies is en wat je eraan hebt in creatieve processen. Danielle vertelt over de kracht van verwondering en hoe ze telkens weer haar oordelen uit kan stellen. Door de huidige situatie zijn er nieuwe soorten van polarisatie ontstaan. We bespreken hoe we onze diversiteitsaanpak hierin kunnen verbeteren en wat de rol van rituelen, liminale ruimtes en loslaten is.

En… hoe technologie juist kan helpen om meer persoonlijke aandacht te bewerkstelligen.

Je kunt alles luisteren in deze 13de aflevering van de Creators Podcast.

Als lezen je voorkeur heeft, scrol dan een stukje verder en lees de samenvatting van deze aflevering.

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog, spreker en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Ze stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager en bestuurder.

Daarnaast is ze auteur van de boeken Corporate Tribe, Building Tribes, Tribaal Kantoorgedoe en Da’s gek.

Danielle reist de wereld rond op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Ze maakt organisaties graag klaar voor verandering en is expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Haar motto is “aandacht is het nieuwe goud”.

Samenvatting aflevering

In deze podcastaflevering spreek ik met Corporate Antropoloog Dr. Danielle Braun.
We spraken over de kracht van verwondering, hoe Danielle zich nog steeds kan verbazen en haar oordeel uit kan stellen. Hierbij stelt ze zichzelf de vraag: hoe is het om jou te zijn? Deze vraagt stelt ze ook bij dingen die ze heel stom vindt.

Antropologie gaat over mens zijn en wat een cultuur is. Het is een manier van kijken. Je leeft en werkt zoveel mogelijk mee binnen een gemeenschap of cultuur. Je moet een tijdje met mensen meelopen om ze beter te leren begrijpen.

Hoe een corporate antropoloog kan helpen om meer met je ideeën te doen
Bedrijfsculturen worden teveel gedomineerd door economen en psychologen, terwijl van oudsher antropologen daar heel veel van weten. Danielle heeft corporate antropologie groter gemaakt (eerst op de universiteit en nu binnen haar eigen bedrijf). Antropologie gaat over wat mensen met elkaar doen, dus ook over hoe mensen samenwerken en samen creëren. Je kunt ontzettend veel leren van wat je al weet, je hoeft niet alleen maar nieuwe dingen te maken. Je kunt ook oude dingen op een andere manier en in een andere context toepassen over culturele toe-eigening (cultural appropriation) en ongelijke verdeling van macht.

De rol van jezelf en trots zijn op jezelf
Danielle voert consequent haar voornemens uit om alles wat ze maakt ook echt mooi te maken. Zo plaatst ze overal foto’s bij om dingen fraaier te maken, omdat de wereld al lelijk en grijs genoeg is. Danielle gelooft dat ons brein ook zo werkt: dat we afgaan op schoonheid.

Danielle’s drempel
Welke drempel Danielle over moest om te delen en haar mening te laten zien? Als columnist moet je je uitspreken om lezers te (be)trekken. Dat staat soms haaks op haar rol als antropoloog die meer beschouwend is. Dat maakt het een spannende combinatie. Waar Danielle het heel lekker vindt om niet in een hokje gestopt te worden, kiest ze soms juist wel heel duidelijk een kant – bijvoorbeeld op het gebied van vaccineren. Danielle heeft al meerdere malen dreigmails ontvangen. Dit is wat het kan doen, wanneer mensen jou niet meer in een hokje kunnen plaatsen. Die onvoorspelbaarheid kan leuk zijn, maar kan ook onzekerheid bij anderen veroorzaken.

Polarisatie en nieuwe hokjes
Er zijn nu nieuwe soorten polarisatie, naast de al bekende grote thema’s: links-rechts in politiek, racisme, discriminatie, islamofobie, klimaat. Bij die thema’s weet je een beetje hoe je je moet bewegen, zodat het acceptabel is en je de mensen om je heen zo min mogelijk pijn doet. Door Corona krijgen we echter nieuwe hokjes, waar we nog niet zo aan gewend zijn. Je kunt op tenen staan, waarvan je nog niet eens wist dat er tenen uit schoenen konden steken. Binnen vriendengroepen en families ontstaan scheuren over hoe er met Corona omgegaan moet worden en de bijkomende maatregelen.

Diversiteitsbeleid begint bij de erkenning dat we niet houden van verschil. Dat wegwuiven werkt averechts. Discriminatie zit in ons. De activiteit in de hersenen rondom compassie is groter bij iemand die op ons lijkt. We slaan ook meer aan op ideeën die op onze eigen ideeën lijken. Gelukkig hoef je het daar niet bij te laten. Je kunt dat compassiebrein heel makkelijk aanzetten. Om je beter te verplaatsen in anderen, stel jezelf de vraag: hoe zou het voor jou zijn als…

Nieuwe ideeën moet je dus niet direct wegwuiven. Het is beter om te zeggen: “Goh, das interessant, zullen we het eens onderzoeken met elkaar?”. Dan moet je je eigen gedachtes als “help, wil ik niet, lastig, moeilijk, te veel werk, te anders, maf, te spannend” actief onderdrukken en kijken wat er WEL interessant aan is. Als je iets nieuws wilt creëren en nieuwe ideeën wilt omarmen, zul je je eerst een beetje positief moeten opstellen.

Tribaal gedrag
Het is moeilijk te debatteren, want we worden direct in een bepaald bakje gestopt. We hechten meer waarde aan wie het zegt (of bij welk clubje die hoort) dan WAT diegene zegt. Tribaal gedrag wordt dat genoemd. Elke subcultuur, of groepje mensen met dezelfde ideeën, vormt een tribe. We zijn onderdeel van vele verschillende tribes. Door de globalisering zijn we met heel veel verschillende tribes verbonden. Elke tribe heeft zijn eigen cultuur, kenmerken en ethiek. Bij het in hokjes plaatsen proberen mensen je overigens in hun tribe in te krijgen of juist uit te gooien. Vroeger was het veel ‘makkelijker’, omdat we met minder verschillende tribes te maken kregen.

Omgaan met nieuwe ideeën
Danielle vindt dat we truttig omgaan met nieuwe ideeën: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. In landen als Australië en Amerika heerst een lekkere vibe: waar kom je vandaan en wat breng je mee? Bij ons vinden we ‘gewoon’ wel makkelijk. We vinden het moeilijk om ideeën los te koppelen van identiteit en acties.

Aandacht is het nieuwe goud
De coronacrisis heeft ons laten zien dat menselijk contact onvervangbaar is. Zouden we slimmer kunnen organiseren, zodat we zowel winst kunnen maken als menselijk contact centraal stellen? Danielle bezocht de Dhammakaya beweging (een Thaise sekte/ vredesbeweging), omdat ze daar enorm goed aan klantenbinding doen. Door goed gebruik te maken van informatietechnologie, leerde Danielle daar veel over aandacht en gepersonaliseerde informatie. Als je – door slim gebruik te maken van technologie – de gewonnen tijd terug stopt in menselijk contact, kun je hele interessante concepten creëren. Nu lijkt het zo’n contradictie: big data, technologie, innovatie die staan haaks op aandacht en menselijk contact. En dat weigert Danielle te geloven.

De rol van rituelen
Cultuur regelt onze omgang van alledag, doordat we een aantal conventies delen, het regelt ons sociale verkeer. Juist als het moeilijk wordt, nieuw of als we behoefte hebben om dingen te duiden dan helpen rituelen. Rituelen helpen om overgangen te maken: seizoenen, leven naar dood, samenzijn (huwelijk). Rituelen zeggen tegen jezelf en tegen de gemeenschap: we maken nu een overgang. Bijvoorbeeld schoenen uitdoen als je een kerk of moskee binnen gaat, omdat je van gewone grond overgaat naar heilige grond.

We kunnen in organisaties of in ons eigen leven meer tijd maken voor rituelen, waardoor je je eigen brein klaarmaakt voor verandering. Bij een fusie zou je bijvoorbeeld een feest kunnen organiseren, om te laten zien dat je niet meer de oude organisaties bent en vanaf dat moment gaat samenwerken als één. Een ander ritueel om samenwerking te bevorderen: oude ideeën of projecten begraven. We beginnen wel met een kick-off, maar een kick-out is er bijna nooit. Of ruimtes meer inrichten naar het doel dat je wilt bereiken. Denk aan locatie, muziek en geur.

Liminal space
Denk bij liminale ruimtes aan wachtruimtes, vliegvelden, stations, etc. Op die plekken lijkt de tijd en het leven stil te staan, waardoor je tot andere gesprekken komt. Doordat je los bent van tijd en plaats kunnen meer en andere ideeën ontstaan. Dat gegeven kun je gebruiken bij brainstorms en innovatietrajecten. Kun je de liminale ruimtes anders inrichten en meer benutten?

We worden ‘gek’ van het heen en weer verplaatst worden van en naar break out rooms. We hebben de wandelgangen weg georganiseerd. We krijgen vierkante ogen van al die schermtijd en worden moe van het missen van alle sociale interacties. We zijn eerder onderprikkeld dan overprikkeld.

Kan je als trainer/ facilitator meer loslaten en vertrouwen op wat er gebeurt in break out rooms? Wicked Question: Kun je, terwijl er meer tools zijn om te controleren wat er overal gebeurt, juist meer loslaten?! Danielle vindt het juist fantastisch als mensen tijdens een zoom vergadering ondertussen met elkaar op hun telefoon zitten in Whatsapp gesprekken. Luister in deze podcast waarom ze dat vindt.

Meer en betere ideeën genereren. Ideeën tastbaar maken zodat je ze kunt delen. Geld verdienen met je ideeën. Je ideeën daadwerkelijk realiseren.

Het zijn enkele resultaten die je kunt bereiken door the Creators Podcast te volgen. Een podcast vol tips, inspiratie en motivatie om meer met je ideeën te doen. Wij geloven dat de wereld er mooier en beter uit ziet als iedereen zijn creërend vermogen zou omarmen en inzetten. Iedereen bezit dit vermogen tot creatie. Het zit altijd al in ons. Wie creëert en waarde toevoegt zorgt voor innovatie. Eigenlijk creëren we altijd al als mens. Creatie zit in kleine dingen zoals het krijgen van ideeën, dat doet iedereen. Maar veel te veel waardevolle ideeën blijven onbenut. Dat moet toch anders kunnen!

Om het je makkelijker te maken kun je onze podcast volgen via jouw favoriete podcast-kanaal. Druk even op VOLGEN (of het hartje of link-icoontje van Spotify) en je krijgt automatisch de nieuwste afleveringen te zien als die live gaan. Of schrijf je gratis in voor selfdisco. Dan blijf je ook op de hoogte van alle waardevolle tips en inspiratie die we voor jou maken.

icoon Podcast Luister deze podcast
Persoonlijke ontwikkeling weer echt persoonlijk maken We vieren een Selfdisco-feestje! De wekelijkse Selfdisco zoals je hem kende met blog, podcast...
icoon Podcast Luister deze podcast
Creatiedrang. Met Rachel Levi Toen Ruben zijn jongste bedrijf The Creators Company startte, worstelde hij de eerste 1,5 jaar met...
icoon Podcast Luister deze podcast
Jezelf laten zien op Social Media. Met Saakje Bakker Soms kom je van die mensen tegen op je tijdlijn (ja,...