06 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Jezelf laten zien op Social Media. Met Saakje Bakker

Soms kom je van die mensen tegen op je tijdlijn (ja, je social media tijdlijn) die er direct uitspringen. Saakje Bakker is zo iemand. Elke post van haar is raak. Mooi, open, kwetsbaar, verdiepend. De manier waarop ze ons een inkijkje in haar leven geeft is bewonderingswaardig. Saakje inspireert velen door motiverende en oprechte berichten.
En een goede social media presence hebben is één ding, maar hoe is die persoon dan in het echt?

Voor aflevering 19 van de Creators Podcast ging Ruben in gesprek met Saakje Bakker en praatte over ondernemen op een manier die bij je past en over onze social media presence.

Wil je meer achtergrond over dit onderwerp? Lees dan verder op deze pagina.

Podcast: Social Media Presence - Saakje Bakker

Saakje Bakker is spreekmoedspecialist.

Saakje heeft ontzettend veel kennis en ervaring op het gebied van storytelling, public speaking, improvisatietheater, coaching en faalkunde. Die kennis en ervaring zet ze in om mensen te helpen het podium te pakken, hun verhaal te vertellen en hun boodschap de wereld in te slingeren. Op welk podium dan ook.
Dat past geweldig bij de Creators Podcast, toch?! Werk aan je ideeën en slinger die ideeën de wereld in!

Jezelf laten zien op Social Media

In deze aflevering hoor je hoe Ruben en Saakje het hebben over:

 • Jezelf zijn en tonen op social media (voornamelijk over hun gezamelijke liefde voor Linkedin en hoe LinkedIn te gebruiken)
 • Podcastmaagden, podcastsloeries en andere ongemakken tijdens podcastopnames
 • Het verschil tussen kwetsbaarheid en raakbaarheid
 • Wat Saakje wel en niet deelt op social media
 • En wat het is waardoor de posts van Saakje zo diep binnen komen

Luister snel verder!

Waar Saakje en Ruben het nog meer over hebben:

 • Hun aversie tegen funnels en hoe ze struggelen met de ‘marketingregels’.
 • Hoe Ruben door de grond ging toen hij al zijn aantekeningen over zijn hele team van 120 mensen naar al die mensen mailde.

TIP

Denk na over je woorden en leg alleen vast wat je ook rechtstreeks tegen die mensen zou zeggen.

 • De social media presence van Saakje: andere berichten die Saakje stuurt, ze valt op, zeker binnen de zakelijke setting van Linkedin. Saakje gebruikt LinkedIn als persoonlijk dagboek, de mensen op LinkedIn voelen heel dichtbij.
 • Saakje was op zoek naar waar ze het over moest hebben. Dat is wat anders dan spreekangst hebben. Deze plottwist hielp haar enorm. Nu weet Saakje dat ze het over verhalen moet hebben (niet alleen haar eigen verhalen, ze vindt het online bijvoorbeeld leuker om ook persoonlijke kant van mensen te zien. Dat triggert gedachten als: wie ben jij, waar komt dit vandaan. Dan kun je makkelijker connectie maken.
 • Saakje vertelt ook wat ze niet deelt op social media (wat van haar is) en wat ze wel deelt op social media. Soms gevoelige onderwerpen die haar en anderen lucht geven. En hoe ze dat combineert met haar zakelijke wensen en doelen.
 • Saakje is ook nieuwsgierig naar wat er gebeurt als ze dit soort persoonlijke of raakbare posts deelt. Ze wil niet meegaan in “Oh wat zal men wel niet van mij denken…”. Waarom zou ik dat op social media moeten verbergen? Dat is ook wie ik ben. Saakje gelooft het gewoon niet als iemand alleen maar succesverhalen vertelt.
 • Saakje wil menselijk ondernemen. Ondernemen op z’n Saakje’s: 100 dingen goed, 10 dingen fout of anders dan gehoopt. Dit hoort erbij. We zien niet alles van Saakje, maar dat wat we zien is echt. Daar is niks weggepoetst.

TIP

Hoe je direct je LinkedIn posts persoonlijker kunt maken. Begin klein door bijvoorbeeld je mening toe te voegen bij een post die je deelt of die te delen onder een post. Begin je zin eens met het woord ‘ik’.

 • Ben je bezig om je diensten of producten in de kijker te spelen, dan willen mensen die diensten of producten. Wanneer je jezelf in de kijker speelt, dan willen mensen jou. Dit kan ook moeilijk voelen, omdat afwijzing van je dienst of product minder persoonlijk voelt dan afwijzing op jouw persoonlijkheid.
 • Knorrige mannetjes en op-de-vinger-tikkende dametjes op LinkedIn. En de LinkedIn-politie.
 • Wat als je van binnen voelt dat je een verhaal te delen hebt, een boodschap, maar die niet durft of denkt te kunnen delen op LinkedIn? Eerst onderzoeken. Dat is vaak niet waar het over gaat, er zit meestal wat anders onder. Je moet kunnen dragen wat je in de wereld wilt zetten. Dat valt of staat niet bij de reacties op LinkedIn. Je moet eerst het self-work doen over hoe jij je voelt ten opzichte van jouw verhaal, dat heeft ook een soort timing. Een verhaal hoeft niet in 1x van 0 naar 100 gecommuniceerd te worden. Dat kan ook in hele kleine stukjes (zodat je kunt aftasten wat er gebeurt). Wat zou je al wel kunnen delen? Wat al wel goed voelt. Je weet vaak niet wat dat eerste stapje teweeg brengt. Zo pelt Saakje het proces af met de vraag: wat gebeurt er in jou? Met als doel innerlijke stevigheid om je verhaal te delen (of dat nou op LinkedIn is of elders.
 • Het verschil tussen kwetsbaarheid en raakbaarheid. Kwetsbaar lijkt soms eerder fragiel. Als je je kwetsbaar opstelt kan je gekwetst worden, maar gaat het niet veel meer over raakbaar zijn? Iets wat je raakt hoeft je niet altijd te kwetsen. Je kunt jezelf laten zien zonder gekwetst te worden. Nu lijkt het wel eens alsof kwetsbaarheid als tool, trucje of maniertje wordt ingezet: kijk mij eens kwetsbaar zijn. Dat is niet waar het over gaat.
 • Het belang van emotie en gevoel en hoe we veel vaker richten op ratio, terwijl het gros van de beslissingen op basis van van emotie wordt gemaakt.
 • Waarom de posts van Saakje voor Ruben werken: voorrecht om een inkijkje te krijgen in iemands leven, zonder dat het opgepoetst is. Herkenning, blij dat meer mensen op die menselijke manier communiceren en hun werk doen.
 • We overschatten het bereik en de impact van social media. Je kunt veilig genoeg dingen proberen. Enige relativering is wel gepast. Terwijl we bij de positieve impact vaak downsizen voor onszelf en we de negatieve impact vergroten.
 • Saakje had wel een post die ontplofte: Maan en Cheyenne tijdens het Knoop in je Zakdoek gala. Saakje analyseert waarom deze post zo goed werkte (meer dan een miljoen views). Dit was ook overweldigend voor Saakje. Zorgde ervoor dat Saakje eerst een tijdje stil bleef op social media.
 • Hoe je de balans of combinatie houdt tussen marketing-/funnel-denken en persoonlijk ondernemen. Mag/kun je schaamteloos trouw aan jezelf blijven en niet meedoen met alle marketing- en salesmethodes? Of ben je juist schaamteloos jezelf als je jezelf durft te verkopen.
 • Feminien en masculien ondernemen of handelen. Op gevoel of op plannen en actie. Overgave vs controleren.
 • Hoe Saakje er de laatste tijd steeds meer achter komt dat vrouwelijk leiderschap de way to go is voor haar en hoe ze er gaandeweg de podcast achter komt dat ze vroeger ook al op dit pad zat.
 • Hoe Saakje en Ruben beiden vooral dingen doen die ze zelf leuk vinden.
 • Saakje gebruikt haar posts ook voor zelfonderzoek en zelfreflectie. Soms kan een zinnetje al triggeren om dat zelfonderzoek te starten. Saakje schrijft veel op, kauwt erop, kijkt het terug waardoor dit thema zich verdiept. Daarna post ze het pas. De antwoorden die mensen op posts geven zorgen weer voor nieuwe inzichten, waardoor het nog meer verdiept. Saakje praat ook eerst tegen zichzelf voordat ze haar posts uitschrijft.
 • Hoe je woorden of zinnen kunt vasthouden en vastleggen om er later meer mee te kunnen doen.

TIP

Een Whatsapp-groep met iemand anders aanmaken en dan die ander er weer uit gooien, zodat je jezelf berichten kunt sturen. Alternatief is een app als Braintoss om berichten in te spreken of typen die naar je eigen adres worden gemaild.

Jij bent geweldig, dat weet ik gewoon. Maar laat je wel genoeg van jezelf zien? Zien jouw ideeën voldoende daglicht?

De Creators podcast helpt je om meer te creëren. Vol inspirerende gesprekken die je activeren om meer met je ideeën, doelen en dromen te doen.
Iedereen bezit het vermogen tot creatie. Het zit altijd al in ons. Wie creëert en waarde toevoegt zorgt voor innovatie en betekenisvolle transformaties. Eigenlijk creëren we altijd al als mens. Creatie kan al in kleine dingen zitten, zoals het krijgen van ideeën, dat doet iedereen. Maar veel te veel waardevolle ideeën blijven onbenut.

Dat moet toch anders kunnen!

Ruben Klerkx, founder van the Creators Company creëert elke aflevering samen met zijn gasten een nieuwe bron van inspiratie om jou te helpen ook meer te creëren. Meer ideeën te bedenken, ontwikkelen en realiseren. Werk te maken van jouw dromen, doelen en ideeën!

icoon Artikel Lees dit artikel
9 tips om te leren plannen Als ondernemer overstroom ik soms van de ideeën en de bijbehorende taken. Zoveel dat...
icoon Podcast Luister deze podcast
Laat jezelf zien met video Jezelf laten zien met video. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zelf ben ik ooit begonnen...
icoon Artikel Lees dit artikel
“Vake be’j te bange” Lang uitgesteld, angst? Ontzettend lang liep ik rond met het idee om te gaan bloggen. Misschien...