+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com

SELFDISCO MAART

Meld je aan voor de Creators Community

Betekenisvolle verandering activeren in een veilige en leuke speelplaats voor zelfontwikkeling en zelfonderzoek.

Woorden doen ertoe!

De reflectie van woorden en hoe je uitkomsten kunt veranderen

Een plaatje zegt duizend woorden, maar een woord kan ook duizend plaatjes vormen. Onze woorden zijn een weerspiegeling van wat we denken en van onze overtuigingen die daaronder liggen.

In de vorige Selfdisco video hadden we het al over hoe datgene wat je zegt waar wordt. Dat ging vooral over wat je intern tegen jezelf zegt. Deze Selfdisco gaat over wat je hoort. Waarom hameren we hier zo op? Woorden die uitgesproken worden vormen een nog grotere bevestiging van wat we al denken (daar is de confirmation bias weer), we internaliseren wat we horen.

Dat internaliseren wat we horen - en wat er tegen ons gezegd wordt opnemen in ons systeem van overtuigingen - kan gevaarlijk werken. We denken regelmatig onterecht dat we snappen wat de ander bedoelt met die woorden, terwijl er vaak nog een heel systeem achter zit. Daarom vinden we conversation design zo interessant en belangrijk.

Wat moeten we en kunnen we met die woorden? Let op: dit kan een top tool voor je worden!

 • Wees alert op de woorden die jij en anderen gebruiken
 • Maak super-specifiek wat er bedoeld wordt (vraag door!)
 • Bepaal of het woord past bij wat je bedoelt en kies waar mogelijk een ander woord.

De Selfdisco van deze week

🤔  Wat voor stopwoorden gebruik jij? Welke woorden komen keer op keer terug in jouw vocabulaire?

✨  Wees deze week eens alert op woorden die andere mensen gebruiken en vraag eens door op woorden die je triggeren. Blijf rustig, spring er niet bovenop. Wees vooral nieuwsgierig en open naar de ander.

Zet ‘m op, leer jezelf kennen en laat jezelf zien!

Bekijk de Selfdisco video over Woorden doen ertoe! hierboven of luister naar de Selfdisco podcast.👇

Bekijk de Selfdisco video over Wat je zegt wordt waar hierboven of luister naar de Selfdisco podcast.👇

Wat je zegt wordt waar

Cirkel van overtuigingen, gedrag en de boomerang-valkuil

Onze gedachten vormen onze gevoelens, en deze gedachten ontstaan vanuit onze vaak onbewuste overtuigingen. Andersom werkt het ook: wat je herhaaldelijk hoort vormt langzamerhand een overtuiging. Zeker als je hier in je omgeving voortdurend bevestigingen van ziet. Dat wordt ook wel comformation bias genoemd.

Het zijn de externe stemmen die je internaliseert. Op den duur ga je tegen jezelf zeggen dat je inderdaad alles kunt worden. Of, als je pech hebt, dat iedereen alles kan worden - behalve jij, want jij bent een mislukkeling.
Hetgeen dat je gelooft en zegt tegen jezelf zie je continu bevestigd worden. Daardoor wordt wat je zegt uiteindelijk ook waar. En dus ook wat je tegen jezelf zegt.

Als wat je zegt tegen jezelf uiteindelijk waarheid wordt, heb je goud in handen, toch? Dat is ook waar affirmaties o.a. op gestoeld zijn: Ik kan het, ik kan het, etc.

Maar kijk uit! Zeggen dat je iets kan werkt NIET als je het alleen maar zégt en het totaal niet gelooft. Zo kom je weer terug bij je overtuigingen middels de boomerang-valkuil:

 1. Tegen jezelf zeggen dat je die strakke buik kunt bereiken
 2. Ervaren dat het niet lukt
 3. Vervolgens komt die oorspronkelijke (werkelijke) overtuiging 3x zo hard terug geslingerd (confirmation bias): ‘Zie je wel, ik ben te dik, ik ben niet genoeg, ...’
 4. En daar bovenop een nieuwe (beginnende) overtuiging: ‘ik kan ook niks!’

Het is van belang dat deze truc kent: wat je zegt wordt waar als je er zelf in gelooft. Hoe doe je dat?

Om zelf te geloven dat iets waarheid is, moet het ook wel waar zijn 😉. Richt je daarom op feiten (die je niet kunt weerleggen).

Als je het vorige voorbeeld over afvallen erbij pakt zeg je (i.p.v. dat je die strakke buik kunt bereiken):

 • ‘Ik ben bezig met afvallen’ of;
 • ‘Ik vind afvallen lastig maar ik blijf er elke dag iets aan doen’.

Je zult merken wat een verschil het maakt als je de waarheid spreekt, dan wordt het echt waar. Je hoeft alleen maar te leren om net iets anders tegen de feiten aan te kijken.
Probeer het maar eens...

De Selfdisco van deze week

🤔  Wat zijn uitspraken die jij geregeld tegen jezelf zegt? En hoe kun je ze zo buigen dat je zeker weet dat het waar is?

✨  Wees je deze week eens bewust van al die stemmen in je hoofd. Noteer wat je tegen jezelf zegt en zoek naar de patronen of terugkerende boodschappen. Kun je toegeven dat je deze woorden gelooft? En dat ze ook waarheid zijn of aan het worden zijn.

Dit kan pijnlijk zijn.

Selfdisco was toch fun? Lach om je overtuigingen en zie ook hoe gek het eigenlijk is dat je voortdurend op zoek bent naar de bevestiging van je gedachten. Lijkt het je niet leuk om eens wat anders te denken? Iets wat wél waar is en wat je ook nog vooruit helpt?

Beperkende & Bevrijdende Overtuigingen

Overtuigingen die in je voordeel werken of die je juist tegenwerken

In de vorige Selfdisco hebben we het gehad over overtuigingen en hoe onze overtuigingen aan de basis liggen van alles - van onze realiteit en onze resultaten.

Wanneer je een overtuiging verandert, verandert alles! Maar waar komen overtuigingen nou eigenlijk vandaan?

Overtuigingen worden veelal in je jonge kinderjaren gevormd. En er zijn grofweg 5 verschillende manieren hoe je overtuigingen gevormd worden:

 1. Omgeving (vaak doorgegeven overtuigingen)
 2. Ervaringen
 3. Bewijs (van gezag- en autoriteitsfiguren)
 4. Voorbeelden en rolmodellen
 5. Visualiseren (levendig voor je zien hoe het resultaat eruit ziet)

Ons brein versterkt over het algemeen datgene wat we al geloven. Hierdoor zijn overtuigingen vaak lastig te veranderen en kunnen je zelfs beperkingen opleggen. Je kunt deze Beperkende Overtuigingen doorbreken door te kiezen om de overtuiging te veranderen en ze te veranderen in Bevrijdende Overtuigingen.

De Selfdisco van deze week

Welke overtuiging heeft jou ontzettend veel gebracht? En van welke overtuiging merk je dat die je juist tegenhoudt in wat je wilt bereiken?

Denk zover mogelijk terug in je leven… Maak een lijst van overtuigingen die je gaandeweg hebt opgedaan. Wat zeiden je ouders keer op keer tegen je? Wat hoorde je constant terug van familie, vrienden, leraren en anderen in je leven. Welke uitspraken zijn zich gaan vastzetten in je hoofd en ben je als waar gaan aannemen?

Streep nu elke beperkende overtuiging door en schrijf ernaast: BULLSHIT!

Bekijk de Selfdisco video over Beperkende & Bevrijdende Overtuigingen hierboven of luister naar de Selfdisco podcast.👇

Bekijk de Selfdisco video over Overtuigingen Systeem hierboven of luister naar de Selfdisco podcast.👇

Overtuigingen Systeem

De rol van overtuigingen en hoe ze je resultaten bepalen

Op 8-jarige leeftijd verdiende ik mijn eerste geld door mijn buurman te helpen in zijn bedrijf. Ik vouwde brieven, vulde enveloppen en likte postzegels. Vanaf dat moment was ik hooked en wist ik dat ik ook mijn eigen geld wilde gaan verdienen met mijn eigen onderneming. En zeventien jaar later startte ik mijn eigen bedrijf!

Voor een gedachte werkelijkheid wordt, loop je eerst door een proces. Elk mens heeft dit in zich, want we zijn wonderlijke creatiemachines! In deze Selfdisco neem ik je mee hoe dit proces eruitziet en hoe de kracht van overtuigen onze gedachten en gevoelens vormt. Alles start met een gedachte, een idee.

Onze overtuigingen vormen de basis van onze realiteit en onze resultaten. Ze werken als verborgen scripts die ons leven regisseren en sturen. In de Selfdisco video en podcast hiernaast vertel ik hier uitgebreider over.

Bij deze daag ik je uit om jezelf af te vragen wanneer jij voor het laatst geconfronteerd met een van je eigen overtuigingen.

Denk dan eens terug aan een situatie waarin je een resultaat behaalde waar je heel trots op bent. Werk nu achteruit om het Overtuigingen Systeem in te vullen (lastige oefening, diep graven, bekijk vooral de video of luister naar de podcast voor meer hulp):

 1. Welk gedrag vertoonde je dat tot dit resultaat leidde?
 2. Welke gevoelens gingen er aan je gedrag vooraf, wat voelde je waardoor je in actie kwam?
 3. Welke gedachtes had je in eerste instantie over deze situatie voordat je gevoelens kwamen opborrelen?
 4. Welke overtuiging heb je diep van binnen die je tot deze gedachten aanzette?

Vooruit werken kan ook. Bedenk eens welke sterke overtuiging je hebt en werk vanaf daar vooruit om gedachten, gevoelens, gedrag en gevolg te benoemen.