zelfcoaching met ACT (Acceptatie & Commitment Therapie)
Ken je het gezegde ‘Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, de kalmte te aanvaarden wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beide te zien’? Dit gezegde spreekt veel mensen aan, maar hoe breng je het in de praktijk? Dat is de vraag. De vraag waar ACT je antwoord op geeft. Zo kun je makkelijk zelfcoaching toepassen.
Uitgaan van positieve psychologie, écht contact, oprechte waardering, kennis direct toepassen én kijken naar wat werkt. Het zijn elementen waar Sergio van der Pluijm veel mee werkt, o.a. met de bewezen methode ACT (Acceptatie & Commitment Therapie of Training).
In deze blog gaan we verder in op het thema zelfcoaching (vind je dit thema interessant, lees dan ook zeker ‘Zelfontwikkeling en alles uit jezelf halen’). We zoomen in op de evidence-based methode ACT. Wat is het en hoe kun je het zelf gebruiken? We hebben een aflevering van de Creators Podcast voor je waarin we spreken met de auteur van de boekenserie Coachen 3.0, Sergio van der Pluijm en we hebben weer een mooie Creators vraag en actie voor je.
We kunnen meer aan dan we denken
🎙️In aflevering #31 van de Creators Podcast hoor je Sergio van der Pluijm over ACT (Acceptatie & Commitment Therapie of Training). We hebben het o.a. over:
- gedrag en gedragstherapie
- coachen en zelfontwikkeling met bewezen methodes
- wat ACT is en hoe je het kunt gebruiken voor zelfontwikkeling en zelfcoaching
- schone en vuile pijn en hoe we het onszelf lastiger maken door onze eigen oordelen over onze emoties
Je kunt de podcast hieronder terugluisteren👇🏽
Sergio van der Pluijm – auteur serie Coachen 3.0, trainer & coach
Sergio van der Pluijm gelooft in evidence-based werken, maar hij gelooft ook in iets wat losstaat van methoden: de kracht van echt contact en oprechte waardering.
Sergio houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met de vraag: ‘Wat er echt werkt als je mensen op een integere en prettige manier wilt helpen veranderen’ Hij volgde superveel trainingen en paste alles metéén de volgende dag toe.
Inmiddels heeft hij een eigen coachpraktijk, leidt hij vele coaches op en is hij toegewijd om als schrijver, trainer en coach 3 evidence-based methoden toegankelijk te maken voor een breed publiek: Motiverende gespreksvoering, Oplossingsgericht coachen en Acceptatie & Commitment Therapie.
Wat is ACT? 2 magische pillen…
De evidence-based methode ACT spreekt je vast en zeker aan.Kijk maar eens hoe Sergio ACT beschrijft in de eerste alinea van zijn boek ‘Coachen 3.0 ACT’:
Stel je eens voor dat er twee magische pillen zouden bestaan: eentje die ervoor zorgt dat je werkelijk gaat doen waar je van droomt en eentje die je helpt om te gaan met alle moeilijkheden die je onderweg op je levenspad tegenkomt. En stel nu dat deze pillen niet alleen echt werken, maar bovendien géén bijwerkingen kennen. Zou je overwegen om ze in te nemen? En aangezien jij een coachende professional bent: zou je ze aan je coachees willen geven? Geloof het of niet: Acceptance and Commitment Therapy (ACT) biedt je precies die twee ‘pillen’ aan. De ene heet ‘commitment’, de andere ‘acceptatie’. En natuurlijk zijn het geen pillen maar vaardigheden – die ieder mens gewoon kan leren.
Leren omgaan met wat wil ik nou met het leven en leren omgaan met alle ongemakken die daar bij komen. Therapie klinkt alsof er iemand gaat graven in het verleden en dat het heel moeilijk gaat worden, maar dat is het zeker niet. ACT wordt ook wel training genoemd. Het is ook wel een vaardigheidstraining. Je traint acceptatie-vaardigheden, dat is een heel actief proces.
Eerst kijken naar commitment
ACT en zelfcoaching begint bij het ontdekken wat je wilt in het leven. Waar sta je voor/wat doet er echt toe voor jou? En waar wil je voor gaan? Als je dat helder krijgt kun je dat als een soort kompas voor het leven gebruiken. Het kan je helpen om door het leven te navigeren en keuzes te maken in liefde, werk, vrije tijd, gezondheid, etc.
Op het moment dat je die keuzes maakt ontstaat er een soort commitment. Als je daar naar handelt dan wordt dat toegewijde actie genoemd. Dat zijn twee zuilen van de commitment kant: kompas en toegewijde actie. Als dit makkelijk was om te doen, dan had je dat allang gedaan. Want die dingen zijn belangrijk voor je om te doen, dat voel je ergens. Maar het is niet makkelijk, het is spannend (je kunt falen, vallen, afgaan). Je moet door ongemak en moeilijke stukken heen. Dat hoort bij groeien.
“Er zijn maar een paar dingen in het leven die je graag genoeg kan willen”
Wat zijn je waarden en hoe kun je die waarden omzetten in toegewijde actie i.p.v. alleen te handelen op de automatische piloot. Je kunt leven op de automatische piloot of volgens de regels in je kop. Dat is zonde, je hart kan dan verlangen naar iets anders.
Uiteindelijk gaat het om DOEN. Je kunt nog zo veel lullen, als jij niet gaat doen waar je van droomt, gebeurt er niks.
Dan komt de acceptatie
Acceptatie gaat niet over lijdzaam verdragen maar je actief toewenden naar je ongemak. Dat omvat 2 aspecten: denken en voelen
denken
Zodra je overweegt iets te gaan doen wat echt de moeite waard is komen er allerlei belemmerende gedachten op. In de coachwereld is het mainstream om dan te zeggen dat je jezelf beperkt met je gedachten en dat je positiever moet denken. Maar dat werkt niet zo. Je hebt helemaal geen invloed op je gedachten. Sergio laat dat heel mooi ervaren in de podcast met een oefening.
We kunnen niet een nare gedachten wegtoveren (misschien héél even door aan iets anders te denken). Die nare gedachten blijven komen. Je kunt wel spelen met je gedachten en iets toevoegen, herkaderen, of anders framen, je kunt ook kijken naar je denken. In jou is ook een waarnemer die die gedachten ziet (je observerende zelf heet dat in ACT).
Waar gaat het nou heel erg mis: wanneer mensen heel erg geïdentificeerd zijn met hun belemmerende gedachten, dan word je door die gedachten rond gecommandeerd, dan zijn ze de baas over jou. In ACT noemen ze dit dat je ‘gefuseerd’ bent met je gedachten. Je kunt dan geen afstand nemen van je gedachten.
Kun je afstand nemen en bedenken dat het ook maar een gedachte is? Dat ze niet de hele waarheid zijn, dat sommige gedachten helpen en sommigen niet, en dat ze niet altijd hetzelfde werken? Je kunt dit soort gedachten zien voor wat ze zijn door defusie toe te passen. Je kunt gedachten dan zien voor wat ze zijn: niet meer dan woorden en plaatjes in je hoofd, niet de hele waarheid, niet de baas over jou, iets wat oppopt en wat je gewoon kunt laten komen en gaan.
Je kunt defusie toepassen door 2 oefeningen te doen met je belemmerende gedachte:
- Ik heb de gedachte dat … [belemmerende gedachte]
- Ik merk op dat ik de gedachte heb dat … [belemmerende gedachte]
voelen
Je kunt allerlei ongemakken voelen en dan kan je lichaam oncontroleerbare dingen doen (zweten, rode nek, klamme handen, trillende benen, etc.
Het is handig om onderscheid te maken tussen schone en vuile pijn. Pijn is de verzamelnaam voor alle ongemakkelijke gevoelens.
Schone pijn is de pure emotie zoals die zich in jouw lichaam fysiek aan je voordoet. Dat kun je alleen maar ervaren door er met je aandacht naartoe gaan en het echt te onderzoeken. Wat voel ik nou eigenlijk? En waar in mijn lichaam zit dat ongemak?
Maar wat heel vaak gebeurt in de praktijk is dat we vuile pijn ervaren. Dat is je schone pijn plus jouw oordeel daarover. Je verzet ertegen, je verkramping in je lijf, de gedachten die opkomen over wat er mis met je is (anderen hebben hier geen last van en ik wel). Je maakt het oorspronkelijke probleem dan 3x zo erg door alles wat je toevoegt en het verzet. Vuile pijn noemt Sergio ook wel Double Trouble.
ACT helpt mensen om het terug te brengen tot de schone pijn. En die is vaak prima te verdragen. Nog steeds niet leuk, maar het is te doen.
De boekenserie Coachen 3.0
ACT is een nieuwe coachmethode die mensen stimuleert om te doen wat belangrijk voor ze is en tegelijk helpt omgaan met negatieve gedachten en pijnlijke emoties.
Ga doen wat je moet doen om te zijn wie je wilt zijn en maak ruimte voor ongemak en pijn. ACT is welbeschouwd een training in levenskunst. Mensen leren nieuwe vaardigheden in het omgaan met negatieve gedachten en pijnlijke emoties. Dit is de acceptatiekant. De commitmentkant leert mensen te verhelderen wat ze belangrijk vinden, zich hieraan te verbinden en dit te vertalen naar concrete stappen. Het hoofddoel is een toename van mentale veerkracht, waardoor jij en je coachees de moed en de helderheid ontwikkelen om een zinvol bestaan op te bouwen – ongeacht de omstandigheden.
Coachen 3.0 – Acceptatie en commitment is het derde deel in een trilogie over coachen op basis van wetenschappelijke inzichten. Door dit leerboek help je jezelf én je coachees om idealen te verwezenlijken en effectief om te gaan met de belemmeringen die je onderweg tegenkomt. Bestsellers deel 1 en 2 gingen over motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen.
Beluister de hele podcastaflevering met Sergio van der Pluijm
Voor nog veel meer inspiratie en tips luister je het volledige gesprek tussen Ruben en Sergio van der Pluijm terug in jouw favoriete podcast-app:
Creators – zelfonderzoek & oefeningen
In elke blog prikkelen we je met een vraag die je jezelf kunt stellen en dagen we je uit met een actie om jezelf beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien én meer werk te maken van je ideeën. Word een levenskunstenaar en doe mee!
Waardenonderzoek terwijl je tv kijkt
Als je op dit moment zoekende bent naar wat je wilt doen in je leven, loopbaan of de liefde, neem dan eens een paar minuten de tijd voor waardenonderzoek. Ga aan de slag met de volgende vragen…
Creators vraag & actie:
- Welke film heeft mij nou echt geraakt? En als ik dan naar het verhaal van die film kijk, waar gaat dat verhaal dan over? Welke waarden worden daarin belicht?
- Bedenk jezelf dan: Vind ik die waarden ook belangrijk? Wil ik daar inderdaad meer van?
- Zoja, hoe kun je dat heel klein morgen al toepassen? Bedenk 1 super klein ding wat je morgen al in de praktijk kunt brengen.
Je kunt geen uitkomsten garanderen maar op deze manier kun je wel garanderen dat je naar je waarden hebt geleefd.
Grootser denken én meer gedaan krijgen
Wat zou er gebeuren wanneer je je werkelijke, grootse dromen ontdekt? En waarmaakt wat er voorbij beperkende gevoelens en emoties mogelijk is.
Wat kan er gebeuren als je in contact komt met je diepere verlangens? Waartoe ben je in staat als je de grootste gedachte over jezelf begint te geloven?
Leer te putten uit een andere bron van motivatie en ervaar de drijvende kracht die hier schuilt. En als je die onuitgesproken grote dromen hebt gevonden komt het er op aan… hoe ga je die dromen waarmaken… Daar werk je aan in deze DIY Workshop.
samen, zelf doen
Een complete workshop die je alleen óf samen met anderen kunt uitvoeren. Getest en gevalideerd in onze praktijk en met de members van de Creators Community. Voor maar 17 euro ontvang je een complete video-instructie en duidelijk pdf-stappenplan om deze workshop zelf uit te voeren. Als member van de Creators Community kun je zelfs kosteloos gebruik maken van alle DIY workshops die we in onze online ontwikkelomgeving hebben verzameld.
Je bent geweldig! Daar moet je iets mee doen! 🎊
Wil je meer doen met dit soort onderwerpen en zelfontwikkeling weer echt leuk én persoonlijk maken? Schrijf je dan gratis in voor onze free tools & downloads aan de zijkant van deze pagina.
Zo krijg je direct toegang tot ons online platform met al onze tools, e-boeken, whitepapers e.a. geweldige downloads. Je ontvangt dan ook automatisch elke maand onze Selfdisco mail zodat je direct op de hoogte blijft van nieuwe inspiratie en activatie om alles uit je dromen, doelen en ideeën te halen. We kijken er nu al naar uit meer van jou te zien 🙌🏽
En als je écht werk wilt maken van je dromen, doelen en ideeën, meld je dan aan voor de Creators Community. Tot snel!