+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

stop met presentaties

Iedereen kent ze wel; van die saaie, ellenlange presentaties. Moeheid of verveling ligt eerder op de loer dan energie of inspiratie. Als toehoorder zijn dit vreselijke, slaapwerkende en energieslurpende momenten. En wat maken we ze vaak mee.

Dat dit soort presentaties als toehoorders vervelend zijn, is duidelijk. Maar bedenk je eens hoe dit voor de presentator is. Die doet ook zijn of haar best er wat van te maken.

Presentaties geven. Waarom doen we het eigenlijk?

 • Je wilt informatie overbrengen
 • Mensen inspireren
 • Een update geven
 • Anderen meenemen in je plannen
 • Verslag uitbrengen
 • De mening van anderen horen
 • Samen een besluit nemen over iets

Als de presentatie past bij het doel en goed wordt verzorgd is er niks mis mee. Helaas wordt er veel te vaak klakkeloos naar de presentatie gegrepen als interactievorm. Het lijkt de default vorm die leiders kennen.

Zij praten, wij moeten luisteren.

Één iemand is actief, de rest passief

Wat moeten we dan met presentaties?

Je kunt natuurlijk investeren in je skills als presentator. Heel goed als je dat doet. Als je presenteren serieus neemt en het ziet als een meesterschap kun jij er een meester in worden.

Er is ook een andere én makkelijkere manier.

Je kunt stoppen met presentaties.

Wat?@!

Niet helemaal stoppen. Natuurlijk zijn er momenten waarop presentaties heel goed werken en met aandacht en een goede voorbereiding kun je er dan ook echt wat van maken.

Je kunt stoppen met de presentatie als default microstructuur. Microstructuren zijn de vormen waarmee we onze conversaties vormgeven.

Je kunt alternatieve microstructuren inzetten. Dat zijn Liberating Structures. Microstructuren die iedereen betrekken en activeren, ongeacht het doel, de groepsgrootte en zelfs de ervaring van de facilitator of presentator.

Bedenk eerst wat je wilt bereiken

 • Als je mensen wilt inspireren is een presentatie van een begenadigd spreker misschien interessant. Maar wees dan ook eerlijk naar jezelf: ben jij die begenadigde spreker die iedereen op de banken krijgt?
 • Als je mensen wilt betrekken in besluitvorming is het handig dat iedereen weet waar het over gaat en dat men ook van elkaar weet wie wat weet. Lukt dat met een presentatie?
 • Als je mensen wilt informeren en wilt dat ze belangrijke informatie onthouden kun je zeker de standaard presentatie achterwege laten. Bedenk je maar eens wat jij allemaal onthoudt uit de gemiddelde presentatie. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld maar zo’n 10% aan informatie onthouden uit een presentatie van 20 minuten.

Kies alternatieve, interactieve microstructuren

Als je weet wat je doel is, wordt het makkelijker om andere microstructuren te kiezen. Als je vaker met Liberating Structures werkt komen de antwoorden (passende microstructuren) vanzelf boven drijven.

 • Wat dacht je van een Celebrity Interview om mensen te inspireren? Bij deze Liberating Structure krijgen de toehoorders een actieve rol waarbij ze met elkaar vragen bedenken en indienen voor de presentator (de beroemdheid in dit geval). Deze vorm heeft al geweldige resultaten opgeleverd met grote sprekers, ook die sprekers die er een handje van hebben dat ze maar door en door en door praten. Een beetje structuur voor hen is voor iedereen fijn!
 • Als je mensen wilt betrekken in besluitvorming kun je ook denken aan Conversation Café. Hierbij gaat de groep in kleinere groepjes uiteen om samen het gesprek aan te gaan over het onderwerp. In tegenstelling tot 1 presentator die zijn kennis deelt, kan iedereen kennis delen en input leveren voor het te maken besluit.
 • En als je wilt dat mensen belangrijke informatie onthouden laat ze dan zelf presentaties geven. Those who teach, get to learn twice. Met Shift & Share stel je meerdere mensen in staat om korte presentaties te geven over deelonderwerpen van jullie thema. Mooi bijkomend voordeel is dat jijzelf als presentator ook een van de mini-presentaties kunt verzorgen. Dat zorgt voor veel meer evenredigheid en gelijkwaardigheid.

Nog veel meer mogelijk…

Dit waren nog maar 3 van de in totaal meer dan 40 Liberating Structures. Je kunt ze dus gebruiken om jouw presentaties aan te vullen of zelfs te vervangen. Probeer het maar eens uit en ervaar direct verschil: meer bevlogen en betrokken mensen in je meetings. Zet ‘m op!

Ontketen innovatie en samenwerking

Liberating Structures zijn een verzameling van microstructuren (werkvormen) die het mogelijk maken iedereen binnen groepen te betrekken en activeren. Van introverten tot extraverten en van leiders tot volgers, ongeacht de grootte van de groep.

Bekijk en download alle (33+) Liberating Structures inclusief duidelijke uitleg met visuals. Ervaar zelf hoe simpel en snel deze revolutionaire oplossing voor samenwerking in groepen werkt.

verspreid de innovatie, deel dit artikel…

workshop 'bevlogen en betrokken deelnemers met Liberating Structures'

Dagworkshop (14 nov '24) voor facilitators, moderators, gespreksleiders, leidinggevenden, dagvoorzitters, trainers en onderwijsprofessionals om de interactie te vergroten en gebruik te maken van de collectieve kracht van groepen met gebruik van Liberating Structures
Bekijk
icoon Artikel Lees dit artikel
1 ei is geen ei, 2 ei half ei, 3 ei is een paasei! Waarom je niet altijd hoeft te...
icoon Podcast Luister deze podcast
zelfontwikkeling en alles uit jezelf halen Zelfontwikkeling, zelfhulpboeken en ontwikkelprogramma's staan bol van de zelfafwijzing. Soms lijkt het helemaal niet meer om...
icoon Artikel Lees dit artikel
Simpel en snel iedereen tegelijkertijd betrekken bij het genereren van vragen, ideeën en suggesties 1-2-4-All Ken je dat? Dat je...