+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Simpel en snel iedereen tegelijkertijd betrekken bij het genereren van vragen, ideeën en suggesties

1-2-4-All

Ken je dat? Dat je met een team samen bent en ‘even’ input op wilt halen. En dat dat ‘even’ dan helemaal niet ‘even’ snel gebeurt. Dat je na ‘even’ al snel een half uur verder bent. Iedereen wil wat zeggen en er komen alleen maar meer verschillende ideeën op tafel.

Frustrerend toch? En tegelijkertijd ook zo begrijpelijk. Iedereen wil wat zeggen. Iedereen wil gehoord worden. Omdat dit de meest voorkomende uitdaging is binnen groepen – iedereen horen en zien – is de werkvorm die ik met je wil delen ook zo krachtig. 1-2-4-All helpt je om iedereen tegelijkertijd te betrekken bij het genereren van vragen, ideeën en suggesties. Deze structure is zo simpel én elegant tegelijk dat het geen wonder is dat het een van de basisonderdelen van Liberating Structures is.

1-2-4-All zelf proberen?

Als je met een groep mensen bent, van 4 personen tot welke grootte dan ook, kun je deze werkvorm binnen een kwartiertje uitvoeren.

  • Vraag alle aanwezigen eerst om individueel na te denken over een vraag. Zorg dat de vraag specifiek-dubbelzinnig is. Specifiek over de ‘probleemruimte’ die de deelnemers gaan verkennen en dubbelzinnig over het perspectief dat wordt gevraagd (goed, slecht, verbeteren, veranderen).
  • Na een minuutje individuele bedenktijd vraag je iedereen om tweetallen te vormen en kort hun antwoorden met elkaar te bespreken. 
  • Na twee minuten laat je de tweetallen viertallen vormen (elk tweetal zoekt een ander tweetal op). Behalve dat de antwoorden weer worden gedeeld met elkaar vraag je de deelnemers om ook alert te zijn op patronen, overeenkomsten, verschillen en opvallendheden.
  • Na vier minuten deel je in de grote groep de patronen en inzichten die men heeft opgedaan in deze oefening. 

Elke keer dat ik deze oefening/werkvorm doe ontstaan er weer levendige gesprekken en nieuwe inzichten. De gesprekken worden geopend maar gaan niet eindeloos door. Deelnemers geven aan meer inzicht in het verhaal en perspectief van anderen te krijgen én je weet zeker dat iedereen aan het woord komt.

De laatste keer dat ik 1-2-4-All inzette was bij een online meeting met 8 personen. In plaats van een rondje te doen en dezelfde mensen weer zo lang te horen praten en dezelfde andere mensen haast niet te horen, kwam iedereen in een levendig gesprek terecht. Door ook in tweetallen en viertallen te werken ontstaan er echte gesprekken en voelt iedereen zich gehoord. Overigens werkt het ook prima met groepen van 100 personen. En ook online. Doordat men op zoek gaat naar opvallende patronen komen vrijwel alle belangrijke topics op tafel.

Wil je dit zelf eens proberen? Download dan gratis de volledige uitleg van 1-2-4-All.

En laat me weten hoe het ging, wat er wel en niet werkte voor jou. 

Ontketen innovatie en samenwerking

Iedere maand delen we 1 of 2 Liberating Structures die je helpen om meer interactie en betrokkenheid in groepen te krijgen. Meer weten over Liberating Structures? Je kunt ze, inclusief uitleg en visuals, allemaal in 1x gratis downloaden.

Wil je meer suggesties en ideeën over hoe je jullie interacties online kunt verbeteren en welke kleine aanpassingen jij daar in kunt maken? Schrijf je dan nu in voor een van de #unfuckvirtualworkshops !

Ook leuk.

icoon Artikel Lees dit artikel
1 ei is geen ei, 2 ei half ei, 3 ei is een paasei! Waarom je niet altijd hoeft te...
icoon Artikel Lees dit artikel
stop met presentaties Iedereen kent ze wel; van die saaie, ellenlange presentaties. Moeheid of verveling ligt eerder op de loer...
icoon Podcast Luister deze podcast
zelfontwikkeling en alles uit jezelf halen Zelfontwikkeling, zelfhulpboeken en ontwikkelprogramma's staan bol van de zelfafwijzing. Soms lijkt het helemaal niet meer om...