zelfontwikkeling en alles uit jezelf halen
Zelfontwikkeling, zelfhulpboeken en ontwikkelprogramma’s staan bol van de zelfafwijzing. Soms lijkt het helemaal niet meer om jou te gaan maar eerder om de losgeslagen coach-cowboys en zelfverklaarde goeroe’s die jou proberen aan te praten dat er iets mis is met je.
Persoonlijke ontwikkeling gaat veel te vaak uit van wat je niet hebt en wat je niet kan. Veel te vaak wordt er uitgegaan van oplossingen die buiten jezelf liggen. Zo zoeken mensen hun heil, geluk of succes in nieuwe methodes, coaches, goeroe’s of influencers die het zogenaamd helemaal gemaakt hebben. Kun je geluk ook in jezelf vinden? Kun je jezelf coachen zonder al die poeha?
In deze blog delen we een aantal tips om je zelfcoachende vermogen te vergroten en werkelijk dicht bij jezelf te blijven. We hebben een aflevering van de Creators Podcast voor je waarin we spreken met de auteur van DIY Goeroe, Raymond de Looze en we hebben weer een prikkelende Creators vraag en actie voor je.
Jezelf ‘laten’ veranderen is niet mogelijk
🎙️In aflevering #30 van de Creators Podcast ga ik in gesprek ga met Raymond de Looze over persoonlijke groei, zelfcoaching en de voor- en nadelen van zelfontwikkeling! We hebben het o.a. over:
- de beste versie van jezelf worden en waarom je dit vooral niet moet willen
- hoe de coachingswereld gedomineerd wordt door ego’s en hoe Raymond zelf ook in de valkuil stapte van zichzelf centraal stellen
- hoe zelfontwikkeling vanzelf gaat en je er eigenlijk helemaal niet veel voor hoeft te doen
- En… over hoe je makkelijker keuzes kunt maken en zelfs lichter kunt leven als je leert juist méér opties te creëren
Je kunt de podcast hieronder terugluisteren👇🏽
Raymond de Looze – executive coach en auteur
Raymond de Looze helpt professionals zich te ontwikkelen. Zijn vertrekpunt is: Je kan het zelf. En laat dat nou juist een deel van de slogan van onze Creators Community zijn: Je kunt het zelf én je hoeft het niet alleen te doen. Je snapt wel dat we hier een gelijkgestemde hebben gevonden. Die gedachte werd helemaal versterkt door zijn eerste boek: ‘DIY Goeroe’, waarin Raymond betoogt dat je je niet moet laten vertellen wat je moet doen, maar zelf moet ontdekken wat werkt. Amen Raymond!
In zijn nieuwste boek ‘Hoe je de beste versie van jezelf wordt. En waarom je dat vooral niet moet willen’ gaat Raymond in op de mythe dat er verschillende versies van jezelf zijn.
Waarom de beste versie van jezelf worden de grootste onzin is.
Drie redenen waarom Raymond niet in de beste versie van jezelf worden gelooft:
- Alsof we in een statische wereld leven; eerst ben je versie A en dan B en dan C. En zou er dan een marmeren poort zijn waar je doorgaat waarna je de ‘beste versie’ van jezelf bent? Dat is een utopie die Raymond niet herkent. De ene dag gaat het goed en de andere dag wat minder en dan weer wat beter.
- Als er al zoiets zou zijn van een versie van jezelf. Als je over 3 jaar bij je beste versie van jezelf bent, dan is dat beeld van jezelf inmiddels ook weer opgeschoven. Dan wordt het een soort pot goud aan het einde van de regenboog.
- En… als je zegt dat je de beste versie van jezelf wilt worden, dan zeg je ook dat je dat nu niet bent
Het veroordelen van jezelf of diskwalificeren waar je nu staat werkt niet, terwijl het kritisch en ambitieus zijn en jezelf uitdagen zodat je vanaf nu andere keuzes kunt maken, je juist heel veel kan brengen. Dat is een heel dun lijntje: wel de voordelen en niet de nadelen ipv andersom: wel de nadelen, niet de voordelen.
We leggen vaak veel te veel gewicht op ‘links-rechts keuzes’
“Als je heel erg moeite hebt om te kiezen, kan het ook best zijn dat de keuze uiteindelijk helemaal niet zoveel uitmaakt.”
Deze uitspraak van Raymond de Looze levert een interessante ‘andere’ kijkwijze op.
Je kunt bijvoorbeeld heel gelukkig zijn bij je werkgever én heel gelukkig zijn wanneer je voor jezelf begint. Je kunt dan na een keuze, je blijven vastbijten in gedachtes als ‘had ik maar dit of dat gedaan’ en dat is zonde.
Om met dit soort ogenschijnlijke tegenstellingen om te gaan werken wij graag met een werkvorm die ‘Wicked Questions’ heet waarbij je beweegt van of/of denken (binair) naar en/en-denken (complementair). Je kunt deze oefening zelf en samen met anderen doen.
Hoe werkt ‘Wicked Questions’:
Neem een doel dat je nastreeft of belangrijk vindt.
- Maak een lijst van alles waarvan je denkt dat het waar is over dit doel (5 min)
- Bekijk je lijst en omcirkel alle waarheden of realiteiten die paradoxaal tegenover elkaar staan of die voor een creatieve spanning zorgen. Probeer de “Wicked Questions” op te stellen in de vorm van: “Hoe kan het dat we _____ zijn en tegelijkertijd _____ zijn?” (5 min)
Een voorbeeld over opvoeden: “Hoe kan het dat je jouw kinderen opvoedt om zeer loyaal/gehecht aan het gezin te zijn en tegelijkertijd zeer onafhankelijke individuen te zijn?”
Wicked Questions helpt je om de rommelige realiteit van situaties te beschrijven, innovatieve manieren te bedenken om je vooruit te helpen en beslissingen te evalueren. Je kunt deze werkvorm ook heel goed met teams of in andere groepssamenstellingen doen. Check hier een gratis visual met meer uitleg van deze werkvorm.
Zelfontwikkeling staat bol van extern gerichte oplossingen
Er zijn heel veel programma’s, boeken en trajecten die vanuit de beste intentie ingezet zijn. Toch zit er een schaduwzijde aan. Omdat veel van die dingen uit gaan van de aanname dat er een kopieerbaar stappenplan is. En het gaat uit van de aanname dat als jij maar echt wilt, dat jouw leven fantastisch kan zijn.
Het leidt ertoe dat we programma’s volgen vanuit de gedachten:
- de wereld is maakbaar
- ik heb alle mogelijkheden
- en ik heb nu zelfs een perfect stappenplan waar heel veel mensen succesvol mee geworden zijn
We denken dan: Als ik het goed doe, de juiste keuzes maak, goed oplet, als ik het maar echt graag wil en doorzet, en het precies doe zoals de goeroe dan… tadaa… miljonair! Dan kom ik er ook.
Zo’n boodschap is krachtig om het vol te houden. Om op lange termijn uitdagende doelstellingen te hebben en daar continu aan te blijven werken. Maar die vertrekpunten leiden er ook toe dat mensen zichzelf daar heel erg om kunnen veroordelen.
Want als jouw vertrekpunt is dat de wereld maakbaar is, je alle kansen hebt en je de beste programma’s hebt gevolgd, maar je bent nog steeds niet waar je zou willen zijn (of je nou realistische ambities hebt of niet, dat maakt niet uit), dan kan het voelen dat je dus een prutser bent. Dat je het niet goed hebt gedaan. Dat is een zeer groot spanningsveld.
Pech en geluk bestaan ook gewoon. Mensen die heel succesvol zijn hebben zonder uitzondering heel veel talent en heel hard gewerkt. Er is geen enkel argument om niet je talent te vinden en ontwikkelen en heel hard te werken. En tegelijkertijd kun je elk succesverhaal reverse engineeren naar hoe iemand met briljante keuzes de wereld naar zijn hand zet. En je moet ook gewoon een beetje mazzel hebben. En soms heb je dat niet.
Zelfcoaching is ook heel goed mogelijk
In ‘DIY Goeroe’ deelt Raymond de Looze dingen die hem hebben geholpen in zijn eigen zelfontwikkeling onderverdeeld in 12 thema’s. Het boek is niet geschreven om te beginnen op pagina 1 en dan uit te lezen. Je begint vanuit je eigen vragen of dilemma’s en kunt dan springen naar voor jou interessante hoofdstukken. Het is een boek dat je meer vragen dan antwoorden brengt.
Beluister de hele podcastaflevering met Raymond de Looze
Voor nog veel meer inspiratie en tips luister je het volledige gesprek tussen Ruben en Raymond de Looze terug in jouw favoriete podcast-app:
Creators – zelfonderzoek & oefeningen
In elke blog prikkelen we je met een vraag die je jezelf kunt stellen en dagen we je uit met een actie om jezelf beter te leren kennen, jezelf meer te laten zien én meer werk te maken van je ideeën. Word een levenskunstenaar en doe mee!
Aan de slag met je patronen
We doen of herhalen alles wat we doen omdat het ons ooit geholpen heeft én tegelijkertijd is er geen enkele gedraging die je in alle gevallen helpt. Dus als jij een vaste reactie hebt, is dat omdat het je ooit geholpen heeft. Je zult het vast herkennen dat dit ‘automatische’ gedrag lang niet altijd even effectief meer is. Althans, niet meer in elke situatie waar je je in bevindt.
Bekijk hieronder de video waarin Raymond deze vragenoefening uitlegt of lees de vragen verderop
Patronen helpen je altijd op een of andere manier, maar ze hebben ook vaak een schaduwzijde. Met deze serie vragen kun je jouw patronen ontdekken, onderzoeken en er een alternatief voor creëren. Zo hoef je dus helemaal niet te stoppen met je patronen (het nastreven hiervan is een zinloze en vermoeiende exercitie).
Creators vraag & actie:
- Wat is je patroon? Wat is een gedraging of reactie die je geneigd bent in te zetten? Zo’n patroon komt honderden, duizenden keren voor in je leven. Het mag een patroon zijn dat schuurt.)
- Wat levert het jou op? Dat je dit patroon uitvoert.
- Wat is de schaduwkant van dit gedrag? Geen enkele gedraging helpt je in alle gevallen. Wat is de keerzijde of de prijs die je betaalt voor dit gedrag?
- Waar wil je mee experimenteren? Met welk gedrag zou je willen experimenteren in die gevallen dat het patroon niet helpt?
Grootser denken én meer gedaan krijgen
Wat zou er gebeuren wanneer je je werkelijke, grootse dromen ontdekt? En waarmaakt wat er voorbij beperkende gevoelens en emoties mogelijk is.
Wat kan er gebeuren als je in contact komt met je diepere verlangens? Waartoe ben je in staat als je de grootste gedachte over jezelf begint te geloven?
Leer te putten uit een andere bron van motivatie en ervaar de drijvende kracht die hier schuilt. En als je die onuitgesproken grote dromen hebt gevonden komt het er op aan… hoe ga je die dromen waarmaken… Daar werk je aan in deze DIY Workshop.
samen, zelf doen
Een complete workshop die je alleen óf samen met anderen kunt uitvoeren. Getest en gevalideerd in onze praktijk en met de members van de Creators Community. Voor maar 17 euro ontvang je een complete video-instructie en duidelijk pdf-stappenplan om deze workshop zelf uit te voeren. Als member van de Creators Community kun je zelfs kosteloos gebruik maken van alle DIY workshops die we in onze online ontwikkelomgeving hebben verzameld.
Je bent geweldig! Daar moet je iets mee doen! 🎊
Wil je meer doen met dit soort onderwerpen en zelfontwikkeling weer echt leuk én persoonlijk maken? Schrijf je dan gratis in voor onze free tools & downloads aan de zijkant van deze pagina.
Zo krijg je direct toegang tot ons online platform met al onze tools, e-boeken, whitepapers e.a. geweldige downloads. Je ontvangt dan ook automatisch elke maand onze Selfdisco mail zodat je direct op de hoogte blijft van nieuwe inspiratie en activatie om alles uit je dromen, doelen en ideeën te halen. We kijken er nu al naar uit meer van jou te zien 🙌🏽
En als je écht werk wilt maken van je dromen, doelen en ideeën, meld je dan aan voor de Creators Community. Tot snel!