+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

De draaikont. Totaal ondergewaardeerd.

Als er iets is waar we een hekel aan hebben, behalve op LEGO-steentjes trappen, natte sokken hebben en gebeld worden door een callcentermedewerker, is het wel van mening veranderen. Nee, wie van mening verandert is een draaikont en wie een draaikont is nemen we nooit meer serieus.

Zou het komen door Jan-Peter Balkenende, die in een debat met Wouter Bos in 2006 zei: ‘’u draait en u bent niet eerlijk’’? Nee, van mening veranderen was al iets voor lafaards die niet eens weten wat ze vinden. Maar het zou kunnen dat we onze draai-allergie rond die tijd nog eens extra hebben aangejaagd. We zien het sinds die tijd vooral veel in de politiek, waar draaien zoiets betekent als al dan niet gedwongen opstappen of op z’n minst het boetekleed aantrekken en landelijk als een total loser te boek staan.

Maar waarom is dat? Waarom mag je niet van mening veranderen? Waarom vinden we het zo belangrijk dat je op je tachtigste over alles nog exact dezelfde mening hebt als toen je tien was? Is dat niet, op z’n zachtst gezegd, onrealistisch? Getuigt dat niet eerder van starrigheid, luiheid en het onvermogen om te leren dan van ‘draaikonterij’? Is het niet juist de bedoeling dat we continu leren en onze overtuigingen met regelmaat toetsen aan het voortschrijdende inzicht dat we hebben opgedaan?

Ik zeg: lang leve de draaikont die durft toe te geven dat ‘ie al na drie weken een nieuwe lievelingskleur heeft. Lang leve de draaikont die in de spiegel loert en dan inziet dat wat ‘ie op vrijdagavond na zes enthousiast ingeschonken wijnglazen vond, niet langer strookt met het voortschrijdende inzicht dat ‘ie opdeed toen ‘ie wakker werd. Lang leve de draaikont die steeds slimmer wordt en niet van tevoren al bepaalt dat ‘ie best wat nieuws wil leren, maar alleen als het zijn mening niet verandert, want ‘’draaikonten, daar heb ik een broertje dood aan, dat heb ik ALTIJD gevonden, HEEL CONSISTENT DUS, want ik ben SUPERAUTHENTIEK, MIJN KONT STAAT ALTIJD DEZELFDE RICHTING OP!!!’’

Kom op. Durf je kont eens wat vaker te draaien. Durf een draaikont te zijn.

Tim Daalderop is freelance contentstrateeg en copywriter bij the Creators Company.
The Creators Company helpt je om verandering optimaal vorm te geven. Door alle mensen uit je team of organisatie te betrekken, samen het goede gesprek te voeren en de eigen creativiteit en verantwoordelijkheid te vergroten bouw je aan een nieuwe propositie, visie, strategie of organisatiestructuur.
www.thecreatorscompany.com

Alles. Verandert. Altijd. De vraag is: hoe ga jij met die verandering om? En welke verandering wil jij in gang zetten, in jezelf of in anderen? Wil je anders werken? Wil je dat andere mensen anders naar jou gaan kijken? Wil je met de wereld om je heen meebewegen of wil je juist dat de wereld met jou meebeweegt?

icoon Artikel Lees dit artikel
1 ei is geen ei, 2 ei half ei, 3 ei is een paasei! Waarom je niet altijd hoeft te...
icoon Podcast Luister deze podcast
zelfcoaching met ACT (Acceptatie & Commitment Therapie) Ken je het gezegde ‘Geef me de moed om te veranderen wat ik...
icoon Podcast Luister deze podcast
zelfontwikkeling en alles uit jezelf halen Zelfontwikkeling, zelfhulpboeken en ontwikkelprogramma's staan bol van de zelfafwijzing. Soms lijkt het helemaal niet meer om...