+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Je verhaal vinden, verwerken en vertellen

We schrijven hier enorm vaak over ons motto: ‘Leer jezelf kennen & Laat jezelf zien!’ Maar wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er als je jezelf beter leert kennen en jezelf laat zien?

Als mensen erachter komen wat hun verhaal is, geeft dat rust en zelfvertrouwen. Het vormt een basis om op verder te bouwen. Een basis voor verder succes. Ik zie elke keer weer hoe zelfonderzoek leidt tot zelfkennis en hoe die zelfkennis leidt tot zelfvertrouwen. Het legt ook de kiem voor uiteindelijke zelfactualisatie. Jezelf uiten en creëren om het leven te leiden dat je écht wilt. Dat is geweldig toch?!

Over dit vinden van je eigen verhaal had ik een prachtig gesprek met Eva Brouwer (presentator, dagvoorzitter en presentatiecoach bij Pak je Podium) in Creators Podcast aflevering #26. Je kunt de podcast hieronder terugluisteren👇🏽

Eva Brouwer – presentatiecoach

Wil je zelf meer zichtbaar zijn, online en offline? Download dan gratis Eva’s presentatietips!

Toen Eva in 2014 moeder werd van zoontje Rijck gooide ze het roer om. Ze ging in de leer bij coaches en zag overal prachtige vrouwelijke ondernemers met een uniek verhaal. Alleen, ze durfden het vaak niet of nauwelijks te vertellen. Te vaak zag ze bescheidenheid en angst om de rol als deskundige te pakken. En wat kostte het moeite om kernachtig te vertellen wat ze doen en wie ze zijn.

En zijzelf? Zelf vond Eva dat ze geen verhaal had, maar dat ze niet bang was om zichzelf te presenteren. 1 + 1 = 3.

Het is nu Eva’s missie om vrouwen bewust te maken van hun eigen krachtige verhaal. Ze helpt om de woorden te vinden, die bij jou passen, en ze met zelfvertrouwen te presenteren. Ze helpt je liefdevol over de drempel om zelf je podium te pakken. 

Wat zelfonderzoek nog meer teweeg kan brengen…

Je voelt je vaak zoekende als je niet weet wat je talent of je verhaal is. Je groeit als je meer kan voelen dat je echt iets te vertellen hebt en dat je weet voor wie je het doet. En dat wat jij te vertellen hebt er toe doet, van waarde is en dat het belangrijk is dat jij het uitspreekt omdat je mensen ermee raakt of helpt. Dat geeft een enorme boost. Dat zorgt voor motivatie om bijvoorbeeld wél dat lastige gesprek aan te gaan of die presentatie te rocken.

Als je je verhaal begint te delen heeft dat ook zakelijke voordelen. Je wordt letterlijk gezien als iemand om in de gaten te houden. Als je een onderwerp claimt dan ontstaat jouw expertise vanzelf. Eva zegt daarover in de Creators Podcast: 

“Niet iedereen zit op jouw verhaal te wachten, maar sommigen zitten om jou te springen.” 

Het gaat er dus niet om dat iedereen je zal gaan toejuichen. Het gaat er meer om dat je die mensen vindt die heel erg zitten te wachten op wat jij te vertellen hebt.

Over negativiteit en trollen

Laat je niet tegenhouden door de negatievelingen en de criticasters. Hoe kun je dan met die trollen en hun nare commentaren omgaan? 

Zichtbaarheid is een traject van lange adem. Zeker in zakelijke context. Eva post soms ook berichten waar helemaal geen reactie op komt, maar dan is er altijd ook ineens weer een bericht waar heel veel mensen op zeggen: “Bedankt, dat was echt het zetje dat ik net nodig had.” Je weet dus heel vaak niet wat voor soort berichten nodig zijn of werken. 

“Je hebt ritme en oefening nodig om je stem en je onderwerp te vinden.”

Je hebt ritme en oefening nodig om je stem en je onderwerp te vinden. En dat onderwerp verandert ook gaandeweg. Dan wordt het iets anders wat los staat van de mening van anderen. De focus mag af van de blik naar binnen met negatieve uitingen over jezelf. Daar gaat het niet om. Je moet de blik naar buiten richten en continu bedenken wat en wie kan ik hier mee bereiken? Waarom is het wel leuk om dit te delen? 

Dat is de weg waarmee je het gaat redden.
Dat is waar zelfonderzoek overgaat in zelfactualisatie.

Beluister deze aflevering van de Creators Podcast

Luister het volledige gesprek dat Ruben met Eva Brouwer had terug in jouw favoriete podcast-app:

Meer lezen over je verhaal vertellen?

Hieronder vind je enkele leestips van Eva en van onszelf over het vinden, verwerken en vertellen van je verhaal. Laat je ons weten hoe deze boeken en content jou hebben geholpen om meer je podium te pakken en jezelf te presenteren?

oefeningen om je verhaal beter te kunnen vertellen

Zoals Eva het stelt zit misschien niet iedereen op jou te wachten maar sommigen zitten om jou te springen. Daarom een vraag die je jezelf kunt stellen om jouw verhaal te vinden en uit te werken:

Wat is jouw sleutelmoment?

Sleutelmomenten zijn bepalende momenten in je leven. Durf ze hardop uit te spreken en er iets uit te kiezen.

En een bijpassende uitdaging om het pakken van je podium te beoefenen: 

Zet een wekker op 20 minuten en ga schrijven over jouw sleutelmoment

Blijf zitten en schrijven, zelfs als je niks meer weet. In dat geval schrijf je op dat je niks meer weet. Laat alles eruit komen en bekijk naderhand pas wat je hebt opgeschreven. Blijf in de positieve inspiratiekracht en luister niet naar die innerlijke criticus. Vanaf daar kun je zelfonderzoek ook verder gaan. Het is ook een hele goede manier om social media content te bedenken. Het zijn allemaal kleine berichtjes

En als bonus nog een cadeautje van Eva: gratis training over storytelling en dat met video doen: Live met Lef

Je bent geweldig! Daar moet je iets mee doen! 🎊

Wil je meer doen met dit soort onderwerpen en zelfontwikkeling weer echt leuk én persoonlijk maken? Schrijf je dan gratis in voor onze free tools & downloads aan de zijkant van deze pagina.

Zo krijg je direct toegang tot ons online platform met al onze tools, e-boeken, whitepapers e.a. geweldige downloads. Je ontvangt dan ook automatisch elke maand onze Selfdisco mail zodat je direct op de hoogte blijft van nieuwe inspiratie en activatie om alles uit je dromen, doelen en ideeën te halen. We kijken er nu al naar uit meer van jou te zien 🙌🏽

En als je écht werk wilt maken van je dromen, doelen en ideeën, meld je dan aan voor de Creators Community. Tot snel!

Nog wat meer van onze blogs:

free tools

We creëren graag mooie, handige en leuke tools die je helpen om jezelf te leren kennen, jezelf te ontwikkelen en jezelf te laten zien. Hier krijg je onbeperkt toegang tot al onze tools, e-boeken, whitepapers e.a. downloads.
Bekijk
icoon Podcast Luister deze podcast
Meer verbinding in je interacties In dit artikel duiken we dieper in het maken van verbinding. We doen dat langs...
icoon Artikel Lees dit artikel
Oefening die je dag en je leven verandert Herkenbaar? Dat je van alles wilt doen op één dag. En aan...
icoon Podcast Luister deze podcast
Over seks, geheimen, seksverslaving, schaamte en taboes doorbreken Seks! Zo, dat is er alvast uit, dan heb ik nu je...