+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Over seks, geheimen, seksverslaving, schaamte en taboes doorbreken

Seks! Zo, dat is er alvast uit, dan heb ik nu je aandacht en kunnen we verder gaan. Zoals je vast al weet ben ik altijd bezig met het onderzoeken van mijn eigen patronen. Vooral ter bewustwording voor mezelf. Uiteindelijk is dit ook de inspiratie waar ik het over heb in mijn podcasts, blogs en mails.

Er zijn ook patronen die worden veroorzaakt vanuit een taboe. En zoals de naam al zegt, dit is een onderwerp waar niet openlijk over gesproken wordt in de huidige maatschappij. Dat vind ik nou zonde!

Zo stuiten ik op de podcast van Matthijs Kruk – Lust van Last, hij heeft hier ook een gelijknamig boek over geschreven men Herm Kisjes. In deze podcast hoor je hoe 5 verschillende mannen een intiem inkijkje geven in het patroon waarin ze vastliepen: seks. Over taboe gesproken 😉.

Nu dat is gezegd kondig ik graag de gast van deze Creators Podcast aan. Matthijs Kruk, zelf psycholoog en initiatiefnemer van Mind Your Sex, heeft een missie om een breder publiek inzicht te geven hoe een relatie met seks uit de hand kan lopen.

In deze podcast hoor je de volgende topics voorbij komen.

 • Seks! Over de rol van seks in onze huidige maatschappij en waarom er zo weinig écht goede gesprekken over seks en seksbeleving worden gevoerd. 
 • Hoe je relatie tot seks uit de hand kan lopen en hoe Matthijs een breder publiek inzicht hierin wil geven en taboes wil doorbreken
 • Wat geheimen zijn, wat ze doen met jou en anderen en hoe je ermee om kunt gaan
 • Wat schaamte is en welke rol het bij seksverslaving speelt

Ben je nieuwsgierig geworden? Luister hem dan op Spotify of Apple Podcasts.

Matthijs

Matthijs Kruk schreef samen met Herm Kisjes het boek ‘Lust als Last – Wanneer wordt seks verslavend’. Dit boek neemt je mee in de verborgen werelden van mensen die een problematische relatie met seks hebben ontwikkeld. In de gelijknamige podcast Lust als Last hoor je hoe 5 verschillende mannen een intiem inkijkje geven in het patroon waarin ze vastliepen: seks. 

Matthijs, zelf psycholoog en initiatiefnemer van Mind Your Sex,  heeft een missie om een breder publiek inzicht te geven hoe een relatie met seks uit de hand kan lopen! 

Zelf lezen?

Leer jezelf kennen en laat jezelf zien

Nu is het aan jou! Ga aan de slag met een nieuwe vraag en actie om jezelf te leren kennen en jezelf te laten zien! Matthijs heeft dit keer geholpen met de vraag en actie om jezelf beter te leren kennen. Het is een hele mooie, maar ook uitgebreide geworden.

Stel je zelf de vraag:
Een grote en allesomvattende, filosofische vraag die een cliënt van Matthijs stelde:

Wat betekent het om mens te zijn?

Daaronder zit voor Matthijs de vraag wat betekent om een goed mens te zijn? Nadenken over je eigen waardevolle bijdragen. Voor Matthijs gaat het uiteindelijk om doen. Je kunt nog zoveel vragen en perspectieven verzamelen en daarmee jezelf dood analyseren, uiteindelijk moet je het gewoon doen. Je moet hoe dan ook iets doen om een goed mens te zijn. Driehoek van zijn: denken, voelen en doen. Balans zorgt voor het resultaat dat je ‘bent’. Een verslaving is in essentie een disbalans in deze driehoek. 

 • Eerst moet je goed leren denken – waarom doe ik wat ik doe en hoe kan ik dat veranderen?
 • Daarom moet je anders leren voelen – meer leren voelen, of juist minder of het voelen reguleren. 
 • Vervolgens moet je doen – keuzes maken zodat je je leven leidt ipv dat je geleid wordt. Bij een verslaving wordt je bijvoorbeeld geleid door lust. 

Tijd voor actie
Om de manier waarop je seks beleeft te bespreken:

 • Stel jezelf regelmatig de vraag: Heb ik een gezonde relatie met seks?
 • Bespreek dat vervolgens ook eens met je partner: Hebben wij een gezonde relatie met seks? Heb jij een gezonde relatie met seks?

Suggestie om aan meer bewustzijn te werken:

 • Vraag jezelf aan het begin van elke dag in stilte, al is het maar gedurende 1 minuut: Wat is mijn intentie vandaag? Andere vragen kunnen zijn: Wat voor persoon wil ik zijn vandaag? Wat is mijn woord van de dag?
 • Kijk aan het einde van de dag terug, aan de hand van dankbaarheid: Waar ben ik vandaag dankbaar voor?

Dankbaarheid vermenigvuldigt zich haast vanzelf zegt Matthijs. Iets waar je mee begint wordt dan algauw groter. Wauw wat een mooie vragen en ook lekkere praktische handvatten om elke dag toe te passen. Ik ben heel benieuwd wat jij van deze vraag en actie vind, dus wil je iets delen, stuur gerust een berichtje!

Jij bent geweldig, dat weet ik gewoon. Maar laat je wel genoeg van jezelf zien? Zien jouw ideeën voldoende daglicht?

De Creators podcast helpt je om meer te creëren. Vol inspirerende gesprekken die je activeren om meer met je ideeën, doelen en dromen te doen.
Iedereen bezit het vermogen tot creatie. Het zit altijd al in ons. Wie creëert en waarde toevoegt zorgt voor innovatie en betekenisvolle transformaties. Eigenlijk creëren we altijd al als mens. Creatie kan al in kleine dingen zitten, zoals het krijgen van ideeën, dat doet iedereen. Maar veel te veel waardevolle ideeën blijven onbenut.

Dat moet toch anders kunnen!

Ruben Klerkx, founder van the Creators Company creëert elke aflevering samen met zijn gasten een nieuwe bron van inspiratie om jou te helpen ook meer te creëren. Meer ideeën te bedenken, ontwikkelen en realiseren. Werk te maken van jouw dromen, doelen en ideeën!

Maak van zelfontwikkeling en zelfonderzoek een feestje! 🎊

Wil je meer doen met dit soort onderwerpen? Schrijf je dan onderaan deze pagina gratis in voor onze Selfdisco mails zodat je op onregelmatige momenten inspiratie en activatie rechtstreeks in je inbox ontvangt..

En als je echt werk wilt maken van je dromen, doelen en ideeën, geef je dan op voor de volgende lichting van de Creators Community.

icoon Podcast Luister deze podcast
Meer verbinding in je interacties In dit artikel duiken we dieper in het maken van verbinding. We doen dat langs...
icoon Podcast Luister deze podcast
Je verhaal vinden, verwerken en vertellen We schrijven hier enorm vaak over ons motto: ‘Leer jezelf kennen & Laat jezelf...
icoon Artikel Lees dit artikel
Oefening die je dag en je leven verandert Herkenbaar? Dat je van alles wilt doen op één dag. En aan...