Podcast: Problemen oplossen doe je zo!
Tadaaa! De allereerste aflevering van the Creators Podcast! In deze podcastaflevering hebben we het over problemen oplossen. Waarom starten we met dit onderwerp denk je?
Kritisch denken, Creatief denken en Probleemoplossend vermogen vormen de top 3 van 21st century skills om meer succes te hebben in het leven en je werk. Als je deze skills beheerst kun je jezelf echt onderscheiden.
In de Creators Podcast bekijken we wat er nodig is om meer ideeën te bedenken, ontwikkelen en realiseren. Als het gaat om ideeën bedenken denken we onszelf heel vaak vast. Misschien herken je het wel, dat je al uren, misschien wel dagen je hoofd aan het breken bent over een uitdaging. Maar dat het je maar niet lukt om die ene creatieve, originele of baanbrekende oplossing te vinden. Een van de manieren om dit patroon te doorbreken is door anders naar problemen te kijken. Je kunt problemen leren zien als een kans om nieuwe, originele ideeën te bedenken. Op die manier kunnen je problemen je juist vooruit helpen. Deze aflevering spreken we Joris Castermans – ondernemer en founder van Whispp. Hij vertelt over hoe hij de nadelen van zijn eigen stotteren nu oplost met een app. Luister mee en leer ook anders te kijken naar problemen.
Om je alvast op weg te helpen in het oplossen van problemen delen we ook ons AHA! model met je. Niet AAAHHH maar.. A-HA! Dit zijn 3 simpele stappen die je kunt instellen om echt ELK probleem op te lossen.
AHA!: 3 stappen die je kunt zetten om elk probleem op te lossen
1. Afstand nemen
Stop. Zorg dat je eerst het probleem begrijpt. Stel je voor dat het probleem waar jij zo mee zit helemaal niet jouw probleem is, maar dat van een ander. Onderzoek toont aan dat ‘psychologische afstand’ mensen in staat stelt om creatievere oplossingen te bedenken. Hoe verder het probleem van je af staat hoe makkelijker het lijkt om deze op te lossen. Bekijk het probleem eens vanuit een andere hoek!
Belangrijk hierbij is ook om jezelf de tijd te gunnen om even over het probleem na te denken. Overdenk jezelf niet maar zoom even uit. Alles gaat goed tot het moment dat je ergens vast loopt, dan raken we in paniek. Dan schieten we in de bekende freeze, flight of fight modus.
Stel je eens voor. Je zit in een gesprek. Een heel belangrijk gesprek. En het loopt voor je gevoel wat stroef. Een gevolg hiervan kan zijn dat je heel hard je best gaat doen om het gesprek in goede banen te leiden. Je schiet dan als het ware in de fight modus (je vecht tegen je probleem) om het gesprek weer in goede banen te leiden. Meestal wordt het alleen maar erger omdat je hierdoor ook nog spanning krijgt. Wat we eigenlijk veel beter kunnen doen is even afstand nemen van de situatie (ga letterlijk achterover zitten). Observeer wat er gebeurt. Ga er vervolgens met een nieuwe tactiek in.
2. Hulp vragen
Het is niet zo vanzelfsprekend dat we hulp durven te vragen. Je bent vast niet de enige met het probleem. Weet je nog de eerste stap in het AHA! model? Het onderzoek dat aantoont dat ‘psychologische afstand’ mensen in staat stelt om creatievere oplossingen te bedenken? Zo werkt het ook met mensen die niet emotioneel betrokken zijn bij het probleem. Hierdoor bekijken ze het nog gemakkelijker vanuit een andere hoek.
Vraag vooral ook hulp aan mensen die het probleem herkennen en er succesvol uit zijn gekomen. Mensen die bewezen hebben het probleem op te kunnen lezen. Dat is uiteindelijk ook jouw doel toch?
3. Aanpak veranderen
Einstein zei ooit ‘’De definitie van waanzin is blijven doen wat je altijd al deed en een ander resultaat verwachten’’. Het kan echt verschikkelijk onwennig zijn maar je zult toch echt iets anders moeten doen dan je intuïtief zou doen, om een ander resultaat te krijgen. Probeer en experimenteer!
Met ervaring in het probleem en achtergrond als innovator brengt Joris twee werelden samen door oplossingen te bieden die gebruikmaken van de nieuwste technologische mogelijkheden.
Deze maand neemt Joris Castermans – ondernemer en founder van Whispp jou mee in zijn verhaal waarin hij verteld hoe hij daadwerkelijk zijn stotterprobleem heeft omgezet in een kans. Hij wist er zelfs een business omheen te bouwen! Benieuwd hoe hij dit heeft aangepakt? Laat je inspireren en werk aan je oplossingsvermogen!
Meer en betere ideeën genereren. Ideeën tastbaar maken zodat je ze kunt delen. Geld verdienen met je ideeën. Je ideeën daadwerkelijk realiseren.
Het zijn enkele resultaten die je kunt bereiken door the Creators Podcast te volgen. Een podcast vol tips, inspiratie en motivatie om meer met je ideeën te doen. Wij geloven dat de wereld er mooier en beter uit ziet als iedereen zijn creërend vermogen zou omarmen en inzetten. Iedereen bezit dit vermogen tot creatie. Het zit altijd al in ons. Wie creëert en waarde toevoegt zorgt voor innovatie. Eigenlijk creëren we altijd al als mens. Creatie zit in kleine dingen zoals het krijgen van ideeën, dat doet iedereen. Maar veel te veel waardevolle ideeën blijven onbenut. Dat moet toch anders kunnen!
Om het je makkelijker te maken kun je onze podcast volgen via jouw favoriete podcast-kanaal. Druk even op VOLG (het hartje of link-icoontje van Spotify) en je krijgt automatisch de nieuwste afleveringen te zien als die live gaan. Of schrijf je in voor ons online magazine Idee. Dan blijf je ook op de hoogte van alle waardevolle tips en inspiratie die we voor jou maken.