+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

Modeling – Dé weg naar succes

Wat is modeling en hoe zet je het in?

Succes behalen lijkt meer en meer een obsessie te worden. Als je eerlijk bent lijdt jij er ook aan toch? Kijk je niet af en toe jaloers naar anderen die wel dat succesvolle leven hebben dat jij zo graag wilt?! Wil je deze succesobsessie in gezonde banen leiden? Leer de techniek van het modelleren (modeling) en focus je meer op het gedrag van deze succesvolle mensen in plaats van hun successen. In dit artikel laten we zien wat Modeling is en hoe jij het kunt toepassen om sneller je successen te behalen.

Succes gegarandeerd. Of toch niet?!

We zijn constant bezig om succes te behalen. Voortdurend op zoek naar verbetering. Op verschillende vlakken; in ons werk, in onze relaties en op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Soms lijkt het wel een ziekte. De manier waarop we aan het doorslaan zijn om succes te willen zijn. We richten onze aandacht steeds weer op die paar succesvolle mensen. Op wat zij al hebben bereikt en hoe wij dat ook willen hebben.

Het is ongezond om continu bezig te zijn met wat anderen hebben. Wil je écht succes bereiken en dat sneller doen dan moet je wat veranderen. Je moet je aanpak aanpassen.

Kijken naar anderen mag, mits je goed kijkt

Je kunt wel naar anderen kijken maar verander dan minimaal 1 ding in je manier van kijken:

“Focus on the effort, not the results”

Kijk naar wat die andere succesvolle mensen doen en hebben gedaan om tot die mooie resultaten te komen. We zien het maar al te vaak: Mensen die focussen op de resultaten van anderen. Neem nou Brad Pitt.. Tuurlijk lijkt die luxe levensstijl met privé chauffeur geweldig en al die wild enthousiaste fans zou jij ook wel willen hebben. Maar wat zit daarachter? Of beter nog: Wat zat ervoor? Wat heeft Brad Pitt gedaan om daar te komen?

Het kijken naar gedrag van de besten en dat gedrag kopiëren wordt ‘Modeling’ genoemd. Het wordt gezien als dé weg naar succes. Wil jij dat ook? Dan moet je er wel wat voor doen! Jij moet ook die effort gaan leveren. Succes komt niet vanzelf.

We laten je hier zien wat ‘modeling’ is en hoe jij de techniek van het ‘modelen’ ook kunt toepassen. We hebben ons laten inspireren door de wereldberoemde Tony Robbins die modeling veelvuldig toepast en het levende bewijs is van wat modeling kan brengen.

Meer succes? Model de besten.

Wat wil je het liefst in het leven? En bestudeer je – en leer je van – de mensen die het al hebben?

Dit is de essentie van modelleren in de psychologie, een krachtig concept dat succesvolle mensen elke dag gebruiken. Je weet dat je grote acties moet ondernemen om je doelen te realiseren. Hoewel er veel werk is dat je alleen moet doen, kun je je ook wenden tot de mensen in je leven die al succes hebben geboekt. Wat kunnen deze mensen je leren? Wat kun je leren van het bestuderen van hun pad naar succes?

Succes lijkt vaak een geschenk dat anderen wél hebben gekregen. Wat verklaart nog meer de moeiteloze manier waarop anderen prestaties afronden terwijl jij toekijkt? Wat is de sleutel tot succes die ze hebben opgepikt, maar die jij niet lijkt te kunnen vinden?

Succes komt niet van geluk, magie of het lot. Het komt van hard werken, doorzettingsvermogen en jezelf omringen met de juiste mensen. Het betekent het cultiveren van de mentaliteit van een winnaar en altijd streven naar meer.

De waarheid is dat deze succesvolle mensen (vaak ondernemers) zich wenden tot modeling wanneer ze hun beslissingen nemen. Maar wat is modellering in de psychologie precies? En hoe leer je het te gebruiken?

“We omringen ons met wat beter is of zien andere mensen als rolmodellen. Jij zal: “Als zij dit kunnen, kan ik het ook.” toepassen.” – Tony Robbins

Wat is modeling in de psychologie?

Modelleren betekent leren door het gedrag van iemand anders te kopiëren. Mensen modelleren elkaar op natuurlijke wijze – kinderen gebruiken bijvoorbeeld modeling om te leren hoe ze voorwerpen moeten gebruiken of hun veters te strikken.

De definitie van modelleren in de psychologie betekent opzettelijk een gedraging veranderen om je mindset te verbeteren en je doelen te bereiken. Oorspronkelijk ontwikkeld door Albert Bandura in de jaren zestig, is modellering in de psychologie een gangbare theorie geworden.

Modellering is een techniek die wordt gebruikt door mensen met een groeimindset – degenen die geloven dat we, net als we gedragingen aanleren, ze ook kunnen afleren. Soms moeten we ze afleren om als mens te groeien. Omdat zoals Tony Robbins zegt: “Als je niet groeit, sterf je.”

Voorbeelden van modeling in de psychologie

Modellering in de psychologie wordt gebruikt bij alle leeftijdsgroepen en mensen uit alle lagen van de samenleving. Enkele van de meest populaire toepassingen zijn:

Opvoeding

Net zoals kinderen de slechte gewoonten van ouders kopiëren, kopiëren ze ook goede gewoontes. Ouders kunnen dit in hun voordeel gebruiken door positief gedrag te modelleren, zoals lichaamsbeweging, gezond eten, lezen en leuke, ontspannende activiteiten.

Op het werk

Modeling gebeurt altijd op de werkplek. Een persoon kan een taak modelleren om iemand te onderwijzen, maar vaak gebeurt modeling onbedoeld. Als je een manager of bedrijfseigenaar bent, kun je gedragingen zoals werkethiek, professionele communicatie en eerlijkheid modelleren.

In relaties

Groepstherapie voor koppels is gedeeltelijk afhankelijk van modellering: koppels kunnen zien hoe anderen hun problemen bestrijden en verwerken en dit voor zichzelf modelleren.

Modeling gebruiken om je doelen te bereiken

Modellering in de psychologie heeft vele toepassingen, maar het gebruiken om je piekstatus te bereiken – zowel in het bedrijfsleven als in het normale leven – is een van de krachtigste. Om succesvol te zijn, selecteer je een persoon die je bewondert, bestudeer je de methodiek achter hun succes en creëer je een vergelijkbaar pad voor jezelf. Deze techniek kan met succes worden toegepast in bijna elk aspect van je leven. Je kunt leren hoe je het concept van modellering in de psychologie in je voordeel kunt gebruiken met deze drie stappen.

#1 Kies de juiste persoon

Misschien heb je al een model in gedachten. Onthoud in ieder geval dit: Zoek naar iemand die al succesvol is in het door jou gekozen veld, of iemand die het soort leven heeft gecreëerd dat je wilt leven. Het is niet nodig het wiel opnieuw uit te vinden. Kijk in hun geschiedenis en hun groei naar de top. Hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn? Met wat voor obstakels en tegenslagen werden ze geconfronteerd en hoe hebben ze deze overwonnen? Wat zijn hun filosofieën over hun leven en hun werk? Gebruik deze informatie om een ​​pad te bouwen dat hun pad weerspiegelt.

#2 Vraag om hulp

Wat het ook is dat je nastreeft, er is al iemand die het eerder heeft bereikt. Als het iemand is die je al kent of waar je een connectie mee hebt, is het nog beter (scheelt weer een hoop jaloezie). Je hoeft ze niet alleen van een afstandje te bestuderen om te leren hoe ze de sleutel tot succes vonden; je kunt ze vragen om hun ervaringen met je te delen of je zelfs te begeleiden.

Wees je ervan bewust dat hun tijd waardevol is en bied een manier om waarde aan hun leven toe te voegen terwijl zij jou helpen. Als het om een vriend gaat, kan het zo simpel zijn als diegene elke maand mee uit eten nemen. Als het om een kennis gaat, kun je misschien wat extra hulp in ruil aanbieden zoals tuinwerk, technische assistentie of iets anders waar je model wat aan heeft. 

#3 Creëer een strategie

Degenen die eerder zijn geslaagd, hebben dit gedaan omdat ze een plan hebben gevolgd en jij kan hetzelfde doen. Zoals Tony Robbins zegt:

“Succes laat aanwijzingen achter.”

Ontwikkel een strategie die werkt en volg deze. Bekijk en kopieer het gedrag van je je model nauwkeurig. Je kunt kijken naar:

  • Fysiologie (hoe iemand beweegt en zijn lichaam gebruikt)
  • Intonatie (hoe iemand praat en zijn stem gebruikt)
  • Strategie (welke resources iemand gebruikt en welke stappen er worden gezet op welk moment)

Jouw strategie kan hetzelfde zijn als de persoon die je aan het modelleren bent, of je kunt de strategie aanpassen aan jouw huidige omstandigheden.

Vind een model en start modeling!

De weg naar succes is vaak al eerder bewandeld door anderen. Vind die personen en kopieer hun gedrag. Begin zeer nauwkeurig, kopieer exact het gedrag (fysiek, intonatie en strategie) en kijk daarna pas waar je de strategie kunt aanpassen naar jouw situatie. Denk daarbij aan het volgende:

  1. Kies de juiste persoon
  2. Vraag om hulp
  3. Creëer een strategie
Wie zou jij willen modelleren? En waarom? Begin vandaag nog.
We vinden het leuk als je ons laat weten hoe jouw modeling weg naar succes eruit ziet.

Wil je verder werken aan je persoonlijke en creatieve vaardigheden?

Leuk om samen met je collega’s te doen!

icoon Artikel Lees dit artikel
stop met presentaties Iedereen kent ze wel; van die saaie, ellenlange presentaties. Moeheid of verveling ligt eerder op de loer...
icoon Podcast Luister deze podcast
Meer verbinding in je interacties In dit artikel duiken we dieper in het maken van verbinding. We doen dat langs...
icoon Artikel Lees dit artikel
Oefening die je dag en je leven verandert Herkenbaar? Dat je van alles wilt doen op één dag. En aan...