Less is more
Wat er gebeurt na een presentatie…
Een week na het bijwonen van een traditionele presentatie (spreker spreekt, aanwezigen luisteren) herinnert de toehoorder zich gemiddeld nog 10 – 15 % van de inhoud. Slik. Van die presentatie van 30 minuten waar jij stinkend je best voor hebt gedaan blijft dus maar 3 minuten over wat iemand ervan meeneemt! Dat kan anders.
Tips voor meer impact
Twee tips om de impact van een traditionele presentatie te vergroten:
- Spits je toe op één specifiek onderwerp
- Pas de kracht van herhaling toe door met behulp van voorbeelden, dat specifieke onderdeel op meerdere manieren toe te lichten
Dat klinkt makkelijk, je toespitsen op één onderwerp. En toch blijkt dat in de praktijk lastig te zijn. We zijn geneigd er alsnog nieuwe inhoud bij te vertellen. Om onze expertise steviger neer te zetten, onze spreektijd te vullen of als poging dat er toch meer bij de ontvanger blijft hangen. Terwijl dit allemaal juist het tegenovergestelde effect heeft.
Het gewone bijzonder maken met praktijkvoorbeelden
Om je toe te spitsen op één specifiek onderwerp en daar meerdere voorbeelden bij te vertellen, bekijk je jouw onderwerp door de ogen van de onwetende. Je maakt het voor jou gewone onderwerp tot een bijzonder onderwerp voor de ander. Maak hiervoor een mindmap en bedenk welke vragen de toehoorder heeft. Zet bij iedere vraag als antwoord een praktijkvoorbeeld en niet een specialistisch inhoudelijk antwoord.
Praktijkvoorbeelden zijn ontstaan, doordat het voor jou gewone, bijzonder moet zijn geweest voor de ander. Jouw toehoorders identificeren zich daarmee en onthouden dat beter, dan een complex theoretisch verhaal.
Een voorbeeld van mezelf
Als ik vertel over wat de toegevoegde waarde is van gastvrijheid voor het personeel zelf kan ik daar een theoretisch model uit de positieve psychologie bij gebruiken. Ik kan er ook voor kiezen om het volgende praktijkvoorbeeld te delen:
Ik had verdeeld over 3 weken een meerdaagse training gastvrijheid gegeven aan dagschoonmakers van een hotel. De dagschoonmakers waren in aanvang negatief en sceptisch over het onderwerp en gaven bij de start aan dat ze gastvrijheid voor de schoonmaak wel erg over the top vonden en echt niet van plan waren het anders te gaan. In de 2e training merkte ik gelukkig toch al een kleine verandering in de mindset. En toen, na de laatste training, bedankten 2 deelneemsters (de meest sceptische) mij uitvoerig voor de training, want, zo zeiden ze “de directeur van het hotel groet ons nu ook en drinkt zelfs een kop koffie met ons in de pauze!” Hier kan toch geen theoretische kennis over de meerwaarde van interne gastvrijheid tegenop?!
Pluspunt van praktijkvoorbeelden
Tot slot nog een pluspunt van het delen van praktijkvoorbeelden; niet alleen de toehoorder onthoudt ze beter, jijzelf ook. Omdat je het zelf hebt meegemaakt en je het als een film in je hoofd terug kan halen, deel je het zonder moeite bevlogen met de zaal. Scheelt weer in je voorbereidingstijd 😉.
Suzan Vink
Iedere maand deelt Suzan Vink een verhaal over hoe je het ‘gewone’ bijzonder kunt maken. Suzan Vink is trainer, dagvoorzitter, presentator en facilitator en maakt met veel plezier jouw online of offline event tot een feestje! Meer informatie over Suzan en hoe zij jou kan helpen vind je hier.