+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

DOEL

Identificeren van hints en mogelijkheden van een meer ideale toekomst die aanwezig zijn, maar nog niet wijdverspreid zijn.

Wat wordt er mogelijk gemaakt?

Door een speelse verbeeldingsoefening merken deelnemers draadjes in het heden op die, als ze eraan trekken, een aantrekkelijke toekomst kunnen ontrafelen.
Deelnemers leren kijken naar wat er al werkt in hun aanpak en tegelijkertijd op voorhand oplossingen bedenken voor mogelijke obstakels. Deze structure wakkert positivisme, realisme én pragmatisme aan. Future~Present vaart wel bij een beetje theater, je zult zien dat de ene deelnemer dit sneller oppakt dan de ander, maar het is voor iedereen geheid leuk!

1. Structurerende uitnodiging

Als facilitator deel je een aantrekkelijk verhaal over hoe we 20 jaar verder in de toekomst zijn en dat twee pioniers van het eerste uur hier aanwezig zijn om te delen wat er in de afgelopen 20 jaar is gebeurd. Je mag het hier gerust extra aanzetten en een beetje toneelspel inbrengen.

2. Inrichting van ruimte en benodigde materialen

Gebruik een lege ruimte zonder stoelen en tafels en zorg dat de deelnemers op de grond kunnen zitten in kleine cirkels
Voor een extra special-sfeer-effect: zorg voor (liefst gebruikte) gele, oranje en rode post-its die verkreukeld mogen worden (lees bij de variatie wat je hier mee kunt doen)

3. Hoe participatie wordt verdeeld

Iedereen kan tegelijkertijd en evenveel bijdragen. Ongeveer de helft van de groep fungeert als vertellers en de andere helft als vragenstellers.

4. Hoe groepen worden geconfigureerd

Kleine groepjes van 4-6 personen

5. Volgorde van stappen en tijdsbesteding

 • Introduceer het idee: Merk op dat de toekomst hier is, maar nog niet wijdverspreid is (de eerste stappen zijn gezet en mogelijkheden zijn aanwezig). (1 min)
 • Vraag iedereen om groepen van vijf te vormen en te beslissen welke twee personen de pioniers zullen zijn en wie de mensen van een toekomstige generatie zullen zijn. Laat de vijftallen op de grond zitten en een kleine cirkel vormen. (2 min)
 • Vraag de aandacht en nodig iedereen uit om naar jouw introductieverhaal te luisteren. Onderaan deze pagina zie je ter inspiratie een voorbeeldverhaal over de toekomst van LS. Maak vooral jouw eigen verhaal. Hieronder delen we een korte versie die je als basis kunt gebruiken en kunt aanpassen (3 min):
  • We zijn 20 jaar in de toekomst. Onze droom is uitgekomen. [beschrijf hier kort en zo levendig mogelijk hoe die droomwerkelijkheid eruit ziet]
  • [Herhaal eventueel het doel van jullie samenzijn in voltooide vorm. Het is bereikt!]
  • In deze toekomst kunnen jonge mensen zich niet langer een tijd herinneren waarin [beschrijf de negatieve situatie of de obstakels die je in de normale tijd probeert te overwinnen]
  • Nu is het zo dat [beschrijf het gedrag dat in de toekomst normaal en routinematig is geworden]
 • Nodig de groepen van vijf uit om een ​​fantasierijk gesprek te beginnen waarin de mensen van een toekomstige generatie de pioniers interviewen. Je kunt hierbij een aantal hulpvragen of -thema’s gebruiken (zie voorbeelden/variaties)
 • Laat de groepen weten dat ze 8 minuten de tijd hebben voor het interview. Moedig ze aan om door te improviseren op eventuele ontdekkingen die worden gedaan. (10 min)
 • Aan het einde van de 8 minuten vraag je de groepjes om een ​​korte debrief/reflectie te starten en zich voor te bereiden om een ​​kleine glimp van de toekomst te delen in het hier en nu in de grote groep. (5-10 min)
afbeelding_future_present_kampvuur

Voorbeelden / Variaties

Echt een gave variatie is om indoor kampvuurtjes te maken. Hoe je dat doet: gebruik de oude gele, oranje en rode postits en verkreukel en scheur ze wat. Leg nu de mobieltjes van de deelnemers met de zaklamp functie aan, naar boven op de grond. Verspreid de verkreukelde en verscheurde post-its over de zaklampen en voila, een heus indoor kampvuur is ontstaan.
Voor extra sfeer zetten we vaak nog een audio met bosgeluiden aan.

Voorbeeldverhaal

Hieronder een voorbeeldverhaal over de toekomst van Liberating Structures zoals we die tijdens de European LS Gathering hebben gebruikt:

We zijn 20 jaar in de toekomst. Onze droom is uitgekomen. Liberating Structures zijn onderdeel geworden van de gebruikelijke manier waarop mensen hun interacties organiseren. Scholen, bedrijven en allerlei soorten gemeenschappen maken regelmatig en betrouwbaar gebruik van verschillende microstructuren om:

 • serieus speelse nieuwsgierigheid te koesteren,
 • vrijheid en verantwoordelijkheid te vergroten,
 • zelfontdekking in een groep gemeengoed te maken,
 • dapper creatieve destructie uit te nodigen,
 • vertrouwen opbouwen terwijl ze bezig zijn,
 • meer van ieders verbeeldingskracht en intelligentie te betrekken en te ontketenen,
 • diep respect uit te oefenen voor elkaars leefgebieden,
 • leren door vooruit te falen,
 • mogelijkheden benadrukken,
 • en het doel zo duidelijk mogelijk maken.

Liberating Structures heeft zijn evolutionaire levendigheid en vitaliteit behouden, terwijl het nog steeds trouw is gebleven aan de doeleinden, intentie, principes en nauwkeurigheid van het repertoire.

In deze toekomst kunnen jonge mensen zich niet langer een tijd herinneren waarin iemand niet achter hen stond; waar rommeligheid synoniem was aan lelijkheid, toen portfolio’s op een lineaire en reductionistische manier werden beheerd in plaats van op een ecocyclische manier.

In deze toekomst wordt altijd rekening gehouden met meerdere plausibele, mogelijke toekomsten, in plaats van met afzonderlijke visies. En waar paradoxen en complexiteit worden omarmd als een bron van innovatie en uitvindingen, in plaats van als iets dat afgevlakt, verborgen moest worden, op afstand gehouden of genegeerd moest worden.

Leidende vragen

Leidende vragen voor de mensen van de toekomstige generatie die ze aan de pioniers stellen:

Pioniers, we hebben gehoord over vroeger, het waren moeilijke tijden. We hoorden dat geiten de meeste bijeenkomsten leidden en dat je rodeo-clowns nodig had om ze af te leiden. Dat de intelligentie, verbeeldingskracht en creativiteit van mensen verminderd, verwaarloosd en genegeerd werden. Mensen voelden zich wanhopig over de complexiteit van de uitdagingen die daarmee gepaard gingen. Er leken maar weinig uitwegen te zijn. Is het waar? Welke problemen waren er? Vertel ons erover…

Pioniers, , hoe was het te midden van deze onrust? Hoe voelde je je? Wat gaf je hoop te midden van de wanhoop? Vertel ons erover…

Pioniers,, er zijn veel verhalen over jullie en jullie medebeoefenaars, welke eerste kleine stappen hebben jullie gezet? Hoe heb je momentum opgebouwd en behouden? Wat gaf je het vertrouwen om het te blijven proberen? Vertel ons erover…

Pioniers, we weten dat jullie niet zijn gestopt met deze vroege acties. Vertel ons eens: waar heb je de kracht gevonden om door te gaan? Welke ‘unusual suspects’ stapten naar voren waardoor je hoopte dat er meer mogelijk was? Vertel ons erover…

Nabespreking:
Mensen van de toekomstige generatie – wat is jou opgevallen? Waren er thema’s die in beeld kwamen?

Pioniers – wat was je ervaring met het voorstellen van een toekomst waarin Liberating Structures doelbewust en betekenisvol werd geïntegreerd in meer van onze interacties?

Allen – Welke betekenis hecht je aan wat je hebt gehoord of ervaren?

Wil je de uitleg van Future~Present ook in een mooie, overzichtelijke visual hebben? Nog even geduld!

X

Download de PDF

Future~Present

Identificeren van hints en mogelijkheden van een meer ideale toekomst die aanwezig zijn, maar nog niet wijdverspreid zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.