+316 5201 5521
hello@thecreatorscompany.com
puntjes deco

DOEL

Beoefenen van empathie en dieper luisteren met collega’s

Wat wordt er mogelijk gemaakt?

Deelnemers oefenen met vertragen, luisteren en zich openstellen voor de ervaring van anderen. Het trainen van empathie vergroot ook het creatieve en daarmee het innovatieve vermogen. Op een speelse en muzikale wijze komen deelnemers heel snel dichter tot elkaar.

1. Structurerende uitnodiging

Stel je open voor anderen en andere mogelijkheden. Luister diep naar de muziek en merk op hoe je het stuk ervaart via je oren, geest, lichaam, huid, cellen, enz. Terwijl de muziek speelt, schenk je aandacht aan je ervaring van de muziek. Wat merk je ervan?

2. Inrichting van ruimte en benodigde materialen

  • Lege ruimte met tafels en stoelen aan de kant zodat deelnemers zich staand door de ruimte kunnen verspreiden (kan ook zittend met stoelen)
  • Muziekinstallatie met vooraf gekozen muziekstuk

3. Hoe participatie wordt verdeeld

  • Iedereen wordt tegelijkertijd betrokken met dezelfde hoeveelheid tijd (geen limiet op groepsgrootte)
  • Iedereen heeft gelijke kansen om bij te dragen

4. Hoe groepen worden geconfigureerd

Tweetallen en uiteindelijk een groepsgesprek in popcorn-stijl

5. Volgorde van stappen en tijdsbesteding

  • Nodig iedereen uit om een ​​partner te zoeken en rug aan rug te gaan zitten of staan. Vraag de groep of ze het oké vinden om daadwerkelijk ruggen aan te raken. Het is niet vereist. (1 min)
  • Nodig iedereen uit om diep naar de muziek te luisteren en merk op hoe je het stuk ervaart via je oren, geest, lichaam, huid, cellen, enz. Terwijl de muziek speelt, schenk je aandacht aan je ervaring van de muziek. Wat merk je ervan?
  • Sluit gerust je ogen. Het kan je helpen om in de muziek te duiken. (1 min)
  • Speel de muziek* op een lekker hoog volume. (max. 2-3 minuten).
  • Wanneer de muziek is afgelopen, wenden mensen zich tot elkaar en elke persoon krijgt 90 seconden onafgebroken de tijd om zijn of haar ervaring met/tijdens de muziek te beschrijven. Wat heb je gehoord? Wat heb je ervaren? Treed in detail. (3 min)
  • Als beide mensen klaar zijn, laat iedereen dan weer rug aan rug draaien en hetzelfde muziekstuk opzetten. Luister er deze keer naar op basis van de beschrijving van uw partner van zijn/haar ervaring. Luister ernaar via hun oren. (2-3 min)
  • De muziek eindigt, laat de tweetallen evalueren met elkaar. Hoe was de ervaring de tweede keer? Wat is er gebeurd? (3 min)
  • Sluit af met een volledige groepsdebrief/-evaluatie, in popcornstijl.

Voorbeelden / Variaties

Een variatie waar wij heel blij van worden die ook iets systemisch lijkt te hebben is de volgende: laat de deelnemers bij het wisselen van de ervaring ook van plek verwisselen zodat ze letterlijk op de plek komen te staan waar hun partner net de ervaring had.

Kies niet al te drukke muziek, het liefst zonder tekst. Laat je inspireren door deze openbare Spotify-lijst die we speciaal voor Back2Back Listening maakte
Maak op voorhand een lijst met persoonlijke nummers van de deelnemers en speel hier mee gedurende je sessie. Vergt iets meer voorbereiding maar levert ook wonderlijk mooie resultaten op.

Observaties die vaak naar voren komen na Back2Back Listening:

  • Het is moeilijk (Ja! Inleven in een ander is dat ook) en het is mogelijk.
  • Het is bevrijdend (Ja! Empathie maakt onze verbeelding vrij).
  • De twee ervaringen lopen in elkaar over (Ja! Het verhaal van de ander gaf ons duidelijke beperkingen en we hebben alle aanvullende details ingevuld)
  • Dit kan worden gedaan ter voorbereiding op de interactie met klanten of het onderzoeken van hun diepere behoeften. Het empathie-element is belangrijk, maar het is veel meer dan dat. Je kunt je afvragen: “Wat zou dit kunnen betekenen voor ons werk bij het beoordelen van de behoeften van __ (cliënten, werknemers, studenten, patiënten…) en het verbeteren van ons werk samen?
  • Je kunt een andere, meer doelgerichte LS accentueren, zoals Drawing Together of Heard, Seen, Respected of WINFY of Appreciative Interviews. B2B is goed voor het oefenen van empathie met een andere persoon. Samen tekenen geeft je de ervaring dat iemand anders zich in jouw visuele verhaal inleeft.

Tips en valkuilen

Let op: het is belangrijk om deze activiteit aan een serieus doel te koppelen. Probeer de ‘fluffy Bunny’-ijsbreker te vermijden. Je oefent het microgedrag dat bepalend is voor de kwaliteit van de gegevens die je van je klanten en deelnemers krijgt. Je kunt steeds beter de grond van je cliënten leren begrijpen door in hun schoenen te staan.

Wil je de uitleg van Back2Back Listening ook in een mooie, overzichtelijke visual hebben? Nog even geduld!

X

Download de PDF

Back2Back Listening

Beoefenen van empathie en dieper luisteren met collega's

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.