Hét belangrijkste thema van dit decennium.
En 9 werkvormen om hier in uit te blinken
Aan het einde van het jaar en aan het begin van een nieuw jaar zie je altijd enorm veel lijstjes langs komen. Je kent ze vast wel, die voorspellijsten. Wat wordt ‘the next big thing’? Waar moet je in 2020 rekening mee houden? Welke trends zien we voor het komende jaar of decennium? Van tech- en gadgetlijsten tot werk- en lifestyletrends. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een lijst van te vinden.
Tijdens mijn vakantie heb ik al die lijsten eens naast elkaar gelegd. Eens goed vergeleken. En weet je wat ik zag? Er zit een centraal thema in al die lijsten dat steeds terug komt. Kun jij raden welk thema het is? Het thema dat zowel door alle trendwatchers als de gadgetfreaks en de ontwikkelgoeroe’s genoemd wordt?
In dit artikel deel ik dat centrale thema dat in alle 2020-2030 decennium-lijsten terug komt. Dat thema is…
Connectie
ook wel Verbinding
In dit artikel deel ik ook nog 9 nuttige manieren om met dit thema aan de slag te gaan. Makkelijke en snel te implementeren werkvormen om te investeren in jouw toekomst.
Investeer in dit centrale thema zodat jij over een jaar kunt zeggen dat je bij de koplopers in jouw industrie of omgeving behoort. Besteed aandacht aan dit thema en je zult merken dat je werk en je leven leuker en makkelijker wordt.
Of het nou gaat om social media trends, techvoorspellingen of maatschappelijke trends, in alle lijsten komt het thema van meer connectie maken met anderen steeds weer terug. Vaak nog gekoppeld aan termen als authenticiteit en oprechtheid.
In een tijd van verregaande digitalisering en een steeds sneller veranderende wereld blijken we ook steeds meer behoefte te hebben aan werkelijke verbindingen. We willen eens en te meer gehoord en gezien worden. Écht gehoord en écht gezien.
Hoe kun jij succes hebben met verbinding?
Wanneer mensen het gevoel ervaren dat ze gezien, gehoord en gerespecteerd worden, voelen ze zich automatisch gelukkiger. Ze worden groter, sterker, leuker, blijer. Zo was er een team dat ik mocht begeleiden afgelopen jaar waarbij een aantal medewerkers totaal niet door een deur kon met hun leidinggevende. Door echte en goede gesprekken te voeren waarbij iedereen naar elkaar luisterde ontstond meer begrip. Het werkplezier en uiteindelijk de productiviteit ging flink omhoog!
Stel je eens voor dat jij de persoon bent die deze verbinding mogelijk maakt. Je zult van onschatbare waarde zijn voor deze mensen.
Het leuke is dat je supermakkelijk kunt bijdragen aan meer verbinding. Als je wilt kun je zeer snel het verschil maken. Voor jezelf en voor de mensen om je heen.
Laten we makkelijk beginnen en kijken hoe jij in 2020 het verschil kunt maken…
Je kunt op 3 manieren bijdragen aan meer verbinding tussen mensen. Hieronder zal ik die drie manieren uiteen zetten. Bij elke manier zal ik ook een aantal werkvormen delen die binnen mijn werk als conversation designer zeer effectief zijn gebleken. De werkvormen zijn snel en makkelijk te leren en uit te voeren. Als je doorklikt op de werkvormen vind je een volledige uitleg met stappenplan in een overzichtelijke pdf.
Een betere connectie begint bij jezelf
De eerste manier om meer verbinding te maken tussen jou en anderen begint bij jezelf. Jij bent de snelste weg naar diepere connecties en meer verbinding. Je eigen gedrag aanpassen is de simpelste manier om diepere connecties te creëren en tegelijkertijd kan het ook juist super lastig zijn. Het vraagt misschien een grote verandering van jezelf. Jij zult je als eerste open moeten stellen naar anderen. Met oprechte interesse vragen stellen, zelf openhartig zijn, luisteren, empathie tonen en je oordeel uitstellen.
Een goede manier om jouw empathisch vermogen te trainen is door je te concentreren op het stellen van (goede) vragen. Stel je mening uit en leer te luisteren en te begrijpen. Dit kan heel goed door de werkvorm 9 Why’s in te zetten. Bij een grote hotelketen waar we de managers en teamhoofden hebben begeleid in een intensief leiderschapstraject gebruikten we 9 Why’s om te achterhalen wat de dieperliggende reden van ieders werkzaamheden bij de organisatie was. In 9 Why’s draait het erom dat je de ander steeds dezelfde vraag stelt op een lijst van werkzaamheden of acties die de ander heeft gevormd. De vraag luidt: “Waarom is dat belangrijk voor je?”
Door steeds door te vragen en zelf niks in te vullen geef je de ander de ruimte om zijn of haar eigen ideeën langzaamaan te verkennen en te verdiepen. Je zult verbaasd staan wat voor resultaten er uit deze simpele vraag komen. Bij de hotelketen kwamen er uiteindelijk ruim 40 mission statements naar boven die vervolgens de basis vormden voor een verder gesprek over het waarom van de hotelketen.
Andere effectieve werkvormen die het empathisch vermogen van jou en je gesprekspartner trainen zijn:
- Heard, Seen, Respected (waarbij je zuivere spreektijd geeft en krijgt om een ervaring te delen waarin je je niet gehoord, gezien of gerespecteerd voelde)
- Appreciative Interviews (waarbij je allebei de ruimte krijgt om een succes te delen waar je trots op bent en je gezamenlijk op zoek gaat naar jullie succesfactoren)
Faciliteren als een baas
De tweede manier om bij te dragen aan meer verbinding tussen mensen gaat nog een stapje verder. Jij kunt de connectie tussen anderen helpen creëren door een faciliterende rol aan te nemen. Wanneer jij zorg draagt voor gelijke en gelijkwaardige spreektijd tussen collega’s, familieleden of vrienden zul je merken dat zij dichter tot elkaar komen. Geef meer ruimte aan de introverten om je heen zonder ze te betuttelen. Beknot af en toe wat meer de ruimte die de extraverten innemen zonder ze te beledigen.
Zeker wanneer je een leidinggevende functie hebt kun je echt het verschil maken in jouw omgeving door te focussen op de verbindingen tussen mensen. Ook wanneer je deze functie niet vervult kun je leiderschap tonen. Je zult merken dat de conversaties om je heen enorm verbeteren. Is dat dan alleen fijn voor de mensen die in die gesprekken zitten? Nee joh, jij profiteert er ook van! Jouw gesprekken en bijeenkomsten zullen ook verbeteren en het beste van alles: de mensen om je heen zullen je dankbaar zijn dat jij dit mogelijk maakt. Eindelijk wordt die ene luidruchtige collega eens afgekapt. Ineens blijkt de kwaliteit van de ideeën van jullie team de lucht in te schieten. En dat allemaal doordat jij je hebt hard gemaakt voor het betrekken van alle betrokkenen.
Een werkvorm die ik graag inzet, zeker als de belangen groot zijn of de emoties hoog zijn opgelopen is Conversation Café. Hierbij krijgen alle deelnemers aan het gesprek gelijke spreektijd in vier rondes. In de eerste ronde mag iedereen een-voor-een reageren op een vraag, uitdaging of ervaring (afhankelijk van wat jij als facilitator inbrengt). In de tweede ronde mag iedereen een-voor-een op elkaar reageren. In beide rondes mag de spreker zijn tijd volledig gebruiken om zijn verhaal of reactie te delen zonder onderbroken te worden door de anderen. In de derde ronde is er ruimte voor een open gesprek tussen de deelnemers en in de vierde ronde deelt iedere deelnemer een-voor-een zijn takeaways. In alle rondes wordt gewerkt met een simpele set aan afspraken om empathie en het luisterend vermogen te bevorderen.
Toen ik afgelopen jaar een organisatie mocht begeleiden die net een grote fusie achter de rug had waarbij er veel onrust tussen de oude teams was, bleek de kracht van Conversation Café weer eens. De verschillende medewerkers legden binnen een uur de basis voor een constructieve samenwerking doordat er meer begrip en herkenning was ontstaan.
Om te illustreren dat dit faciliteren niet alleen in zakelijke setting werkt: Toen mijn oma afgelopen jaar overleed en ik werd gevraagd om de uitvaartdienst te begeleiden koos ik ervoor om een aangepaste variant van Conversation Café in te zetten. Al mijn ooms en tantes kregen min of meer gelijke spreektijd om een mooie herinnering aan hun moeder te delen met de gasten. Er ontstond een hartstikke mooie dienst vol rijke verhalen rondom de kist en iedereen had het idee gehoord te worden. We vermeden op die manier oude familieruzies en -patronen.
Andere werkvormen die je kunt gebruiken om anderen te helpen hun conversaties te verbeteren zijn:
- 1-2-4-All (waarbij je aanmoedigt dat iedereen tegelijkertijd vragen, ideeën en suggesties genereert en deelt)
- 25/10 Crowd Sourcing (waarbij je zeer snel ideeën genereert en test op hun haalbaarheid door op anonieme wijze te kijken rondom welke ideeën de meeste actie te verzamelen is)
Conversation design als next level connection
Wanneer je de eerste twee manieren voor meer connectie hebt geprobeerd ben je klaar voor de derde manier. Deze derde manier brengt jou en de mensen om je heen heel snel naar een volgend niveau. Next level interactions! Het werkt in teams, in complete organisaties en zelfs in vriendengroepen of families.
Wat de derde manier voor het creëren van meer verbinding is?
Maak met elkaar afspraken over hoe jullie iedereen willen betrekken en activeren. Door het bespreekbaar maken van jullie interactiepatronen komen alle belangrijke elementen op tafel te liggen. De zaken die al werken én de zaken die niet werken. Zorg dat je niet over de betrokkenen praat. Praat liever mét ze. Heb je een aantal collega’s dat vaak te laat komt bij vergaderingen bespreek dan mét hen wat hieraan ten grondslag ligt en hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat elke minuut van de vergadering voor iedereen van waarde is.
Een leuke werkvorm die het makkelijker maakt om dit soort gesprekken mogelijk te maken is Drawing Together. Hierbij onthul je inzichten en actiestappen door non-verbale expressie in te zetten in de vorm van tekeningen. Iedere deelnemer maakt een tekening van hun uitdaging of proces waar ze in zitten door enkel gebruik te maken van 5 vaste tekens. Vervolgens delen de makers hun tekeningen met iemand anders en horen ze de interpretaties van de ander. Op deze manier komt er heel veel nieuwe informatie naar boven die anders vaak niet genoemd zou worden.
Bij the Creators Company zetten we deze vorm dikwijls in aan het begin van teamtrajecten om duidelijk te krijgen wat het grootste probleem is volgens de betrokkenen. Zo deden we dat ook voor de Waterschappen. De tekeningen die werden gedeeld over een zeer technisch onderwerp lieten in een klap heel duidelijk zien dat het probleem helemaal niet technisch van aard was.
Andere handige werkvormen die je kunt gebruiken om met elkaar het gesprek te voeren over hoe jullie meer connectie en verbinding kunnen creëren zijn:
- Design Storyboards (waarbij je stap voor stap manieren vaststelt en kiest die jullie meetings naar een hoger niveau brengen)
- Discovery and Action Dialogue (waarbij je lokale oplossingen ontdekt, bedenkt en ontketent voor chronische problemen door het probleem eerst samen helemaal uit te pluizen)
En nu aan de slag!
Je kunt dus makkelijk aan de slag en investeren in meer verbinding met de mensen om je heen. Beter luisteren, zowel introverten als extraverten aan het woord laten en problemen oplossen met de direct betrokkenen. Alle werkvormen die ik in dit artikel heb gedeeld zijn open source en vrij te gebruiken. Het zijn Liberating Structures, bedacht door Henri Lipmanowicz en Keith McCandless. Hier vind je alle Liberating Structures met hun uitleg terug. Op deze pagina kun je ook gratis het nederlandstalige e-boek met alle Liberating Structures downloaden zodat je direct thuis of op het werk aan de slag kunt.
Heb je nog vragen over Liberating Structures of wil je hulp bij het inzetten van deze werkvormen? Stuur me dan gerust een mailtje. Ik help je graag verder door met je mee te denken.
Maak van 2020 een mooi jaar vol verbinding en mooie interacties!